Már több mint 170 ezren tekintették meg a Szépművészeti Múzeum Csontváry-kiállítását

Már több mint 170 ezren tekintették meg a Szépművészeti Múzeum Csontváry-kiállítását
Már több mint százhetvenezren voltak kíváncsiak a budapesti Szépművészeti Múzeum Csontváry-kiállítására, így a tárlat az intézmény történetének tíz leglátogatottabb kiállítása közé került – olvasható a múzeum az MTI-hez eljuttatott közleményében. A július 16-ig megtekinthető tárlat a nagy érdeklődésre való tekintettel már hétfőnként is nyitva áll a látogatók előtt, az utolsó hétvégén – július 15-én, szombaton, valamint július 16-án, vasárnap – pedig a meghosszabbított nyitvatartásnak köszönhetően reggel 9 órakor nyitja és este 9 órakor zárja kapuit az intézmény.

170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar (1853–1919), a jeles évfordulót pedig közös kiállítással ünnepli a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum. A festőgéniusz életművének legjelentősebb műveit őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében nyílt meg a budapesti Szépművészetiben. A negyvenöt művet felvonultató kiállítás tisztelgés a magyar festészettörténet egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt.

A két intézmény egyesített gyűjteményének köszönhetően a kiállításon együtt látható Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagyméretű Taorminai görög színház romjai és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festménye, valamint a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című alkotásai is. A negyvenöt művet – köztük a csaknem harminc négyzetméteres Baalbeket és a többi óriásfestményt – felvonultató kiállítás teljes képet nyújt Csontváry fő témáiról, motívumairól és életéről – derül ki a közleményből.

Borítóképen Csontváry Magányos cédrusa a kiállításon. Fotó forrása: Facebook/Szépművészeti Múzeum