Magyarlapádi falunapok, fiatalos lendülettel

Lesznek, akik kövessék az elődök kezdeményezéseit

Magyarlapádi falunapok, fiatalos lendülettel
Magyarlapádon augusztus 26 és 28 között szervezték meg idén a falunapokat, amelyek a szokásos programmal, de új helyszínen várták az érdeklődőket.

A rendezvény forgatókönyve nem változott a tavalyhoz képest, az esti koncertek fellépői is szinte ugyanazok voltak, az idei falunapok hangulata mégis más volt – hiszen ezúttal nem a faluszéli focipályán, hanem a település szívében, az Ethnika Kulturális Alapítvány által alig néhány hónapja felépített kulturális- és sportkomplexumban ünnepelt a közösség.

A tavalyi, fiatalokból álló szervezőgárda az idén is nagyon jól bizonyított: tizenöt-húsz lelkes önkéntes verbuválódott össze, hogy folytassák a falunapok hagyományát. Szórványban ritkán találni olyan közösséget, ahol ekkora, főleg fiatalokból álló csapat szerveződik, és az a tény, hogy nem csak egy-két embert mozgósít, a lapádi közösség életképességére utal, és arra, hogy sokáig lesznek, akik kövessék az elődök kezdeményezéseit.

Bár a fő attrakciókat vasárnapra időzítették, a pénteki és a szombati napok is nagyon mozgalmasak voltak, ekkor zajlottak a beer pong minibajnokságok és a korosztályok szerinti focimeccsek, utóbbiak pedig nagy népszerűségnek örvendenek a lapádiak körében: nyolc tizennégy éven felüli, és három 14 éven aluli csapat mérte össze tudását, ez szinte száz résztvevőt jelentett.

A vasárnapi istentiszteleten az ezüstlakodalmasokat köszöntötték, majd a gyerekek kerültek a figyelem középpontjába: a számukra felállított sátorban kézműves foglalkozásokat tartottak.

 Finomságokból sem volt hiány, több gasztróstand kínálta termékét a helyszínen, de meg lehetett kóstolni hatféle gulyást is azokból, amelyeket a versenyre beiratkozott csapatok készítettek. A jó lakomához a Pirospántlikás  nótái szóltak. Idén a zenekar mindenik főzősátorhoz odament muzsikálni, ezt pedig különösen értékelték a szakácsok. A dobogós kuktákat, értelemszerűen, konyhai eszközökkel jutalmazták meg.

A parasztolimpia két versenyszámot foglalt magába, a söröshordó-hajító és a traktorkerék-dobó versenyt. A néptáncbemutatón két együttes lépett fel, a csombordi Pipacs és a Magyarlapádi Hagyományőrző Néptánccsoport fiatal tagozata. Nem maradt el a tavalyi falunapokon először bevezetett tombolázás sem, amelyen például tejtermék- és pizzautalványokat, édességcsomagokat, zöldségeskosarakat, konyhai eszközöket, könyveket, kozmetikumokat és új ruhákat is lehetett nyerni.

A színpadi produkciókat és az azután következő bulikat nagyon kedvelték a fiatalok, a meghívott lemezlovasok DJ Balázs, DJ Földi és DJ Hunay voltak. Szombat este Szabó Zoltán koncertezett, vasárnap pedig a Sepsiszentgyörgyről és környékéről érkező , új stílusú pop-rock zenét játszó House of Pioneers szórakoztatta a közönséget, és természetesen nem hiányozhattak az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő magyarlapádi HóHányók, akiket egyre több és jelentősebb erdélyi rendezvényekre is meghívnak már.

Borítókép: SZILÁGYI ANNA