Magyar író és költő műveiből olvastak fel román diákok

Magyar író és költő műveiből olvastak fel román diákok
A 9. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét keretében a Corbii Albi – Fehér Hollók Médiaklub Egyesület különleges találkozó szervezett a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektori hivatalának Óváry-termében, amelyen román középiskolás diákok és könyvbarátok románra fordított magyar írókat fedeztek fel.

Az irodalmi eseményen Marius Dobrin, a krajovai Karinthy- és Horia Picu máramarosszigeti Móricz Zsigmond-rajongó a magyar irodalommal kapcsolatos élményeiről számolt be. Ugyanakkor Adrian Dohotaru természet- és kultúravédő parlamenti képviselő annak fontosságát emelte ki, hogy a többségiek megtanulják a magyar kisebbség nyelvét.

A nap sztárjai a bukaresti származású Vlad David Vasile és Bogdan Teodorescu, a Monostor lakónegyedben működő Octavian Goga Iskola diákjai, akik Arany János és Ady Endre műveiből olvastak fel… román nyelven.

Az évek során a www.corbiialbi.ro román-magyar kontaktportálon elérhető médiaklub több hasonló eseményt szervezett: tavaly szintén a könyvhét keretében. Akkor olyan klasszikusok műveit olvasták fel két nyelven, mint Petőfi Sándor, József Attila, Arany János, Ady Endre, Mihai Eminescu vagy Octavian Goga. Az előadásba tanáraik is beszálltak, tőlük hallhattuk Goga Copiilor (Gyerekeknek) című versét.

Az eseményen készített képsorok ide kattintva tekinthetők meg.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Megközelítőleg 47.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az év első napján, több mint 12.000 gépkocsival (ezek közül 3000 teherszállító jármű volt) - tájékoztatott vasárnap az országos határrendészet (IGPF).
Közhír