Radnóti Miklósból Kisinyovba és Gagaúziába is jutott Mikulásra

Radnóti Miklósból Kisinyovba és Gagaúziába is jutott Mikulásra
A Fehér Holló Médiaklub által működtetett Román – Magyar Könyvtár ma virtuális magasságokba emelte Radnóti Miklóst és öt-öt perc erejéig Kisinyovban, illetve Gagaúziában „pihentette meg”.

Ezzel a sajátos emlékröptetéssel az egyesület a román-magyar könyvtár román olvasóinak azon kérésének tett eleget, hogy a tragikusan elhunyt Radnóti Mikóst éppen Mikulás napján, a békés piros csizmák színes árnyékában mutassuk be román fiataloknak, felnőtteknek.

A kerekasztal munkapéldánya az Eugen  Jebeleanu által román nyelvre fordított Razglednicák és a Garcia Lorcához írt Radnóti vers volt. A negyedik Razglednica immár mitikus dimenziókat öltő szavai (Tarkólövés. – Így végzed hát te is) román nyelven különösen tragikusan hangzottak Aurelian Lavric kisinyovi főiskolai tanár illetve Lidia Ostaș gagaúziai románszakos tanár tolmácsolásában: Un glonț în ceafă – iată și sfârșitul.

Általános meglepetésre a hazai román olvasók képviselőit nem a Razglednicák ragadták meg, hanem a Garcia Lorcához írt verse illetve a Tudor Arghezi költői univerzumával határos átszállási (űr)központok.

Ancuța-Lăcrămioara Chiș kutató, a kolozsvári Szabók Bástyája Kultúrközpont munkatársa Radnótit Garcia Lorca sorstestvérének tekintette, felhívva a figyelmet arra, hogy Eugen Jebeleanu nem véletlenül pont ezt a versét fordította le magyarra a Razglednicák társaként a Poeme maghiare, 1949 című, ma már kuriózum számba menő kötetben.

Adriana Măcsuț bukaresti filozófus Radnótit nem Garcia Lorcával, hanem Tudor Arghezivel hasonlította össze, vitát gerjesztve a résztvevők között.

A gyerekeket „Radnóti Mikulás bácsi” fogadta, cukorkával és Radnóti-kifestővel ajándékozva meg őket. A számukra szóló üzenetet Alina Nica nagyváradi gyógyszerész, a magyar irodalom rajongója fogalmazta meg, román nyelven: „Ne feledjük, hogy Radnóti Mikulás bácsi ajándékát is keressük a kiscsizmákban – óvatosan bontogassatok, nehogy kirepüljön kezetek közül a lelke…”
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Állatkínzás és szándékosan elkövetett állatölés miatt jogerősen egyéves és kilenc hónapos letöltendő börtönbüntetésre ítélt a marosvásárhelyi bíróság egy Maros megyei férfit, miután a mezőn addig ütött egy kutyát, amíg az elpusztult – közölte az Agerpres hírügynökség.

Közhír