Magyar filmeket nézhetünk egész hétvégén – ingyenesen, online, televízióban

Magyar filmeket nézhetünk egész hétvégén – ingyenesen, online, televízióban
Az első megrendezett magyar filmet A táncz címmel mutatták be 1901. április 30-án, az azóta eltelt 121 évben pedig folyamatosan alkottak kiemelkedő filmes tehetségek, akik pályájuk során felejthetetlen mozgóképeket hoztak létre és világhírűvé tették a magyar filmet – írja a Nemzeti Filmintézet (NFI), amelynek kezdeményezésére az április 30-i magyar film napjának ünnepléséhez televíziók, streamingszolgáltatók és magyarországi mozik is csatlakoztak.

„A magyar film az életünk és mindennapjaink része, ez nem kérdés. Ahogy az sem, hogy megérdemel egy születésnapot, amikor elhivatott partnereinknek, a televízióknak, a mozisoknak, a streamingszolgáltatóknak és a programszervezőknek köszönhetően a páratlan magyar filmkincsre, kedvenc filmjeinkre irányítjuk a figyelmet. Közös célunk, hogy széles körben népszerűsítsük a hazai alkotócsapatok munkáit, közös történeteinket, hőseinket és újranézzük kedvenceinket, akár a közelmúlt filmsikereit és izgalmas felfedezéseit, akár a kiváló minőségben felújított fekete-fehér klasszikusokat. Nagyon örülünk, hogy évről évre egyre többen csatlakoznak programokkal a magyar film napjához, így a 2018-ban életre hívott ünnepnap gyorsan közös üggyé, hagyománnyá válhatott” – idézik Káel Csabát, az NFI elnökét, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost.

Mint írják, április 30. az évfordulója a Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula által készített A táncz című ismeretterjesztő film nyilvános bemutatójának. Az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó, 1901-ben forgatott magyar mozgóképből ugyan csak fotók maradtak fenn, de azóta számos kiemelkedő magyar film készült, amelyek legjobbjait hétvégén műsorra tűzik a televíziók, a streamingszolgáltatók és a magyarországi mozik is.

Az NFI streamingplatformján, a FILMIO-n csütörtöktől egészen vasárnap estig ingyenesen nézhető hat kiváló magyar film. Az ünnepi kínálatban olyan kultfilmek szerepelnek, mint Tímár Péter 1986-os Egészséges erotika című alkotása, a szintén 1986-os, Dobray György és Horváth Péter által rendezett Szerelem első vérig, Garas Dezső 1989-es A legényanya című filmje, valamint egy különleges musical-rajzfilm 1979-ből, Kovásznai György Habfürdője. Megtekinthető továbbá az Oscar-díjas Deák Kristóf Foglyok című alkotása is, amely hihetetlen, de igaz történetet feldolgozó, 50-es években játszódó dráma a saját lakásában foglyul ejtett családról. Végül, de nem utolsó sorban Bergendy Péter és Köbli Norbert fordulatos ügynökthrillere, a fesztiválkedvenc A vizsga is ingyenesen nézhető hétvégén a filmio.hu weboldalon, Romániából is.

A közlemény kiemeli, a magyar film ünnepléséhez kapcsolódva az MTVA csatornáin műsorra tűzik többek között a Valan – Az angyalok völgye (r. Bagota Béla) című, főként Balánbányán és erdélyi színészekkel forgatott lélektani krimit, Enyedi Ildikó Arany Medve-díjjal kitüntettet, Oscar-díjra is jelölt Testről és lélekről című alkotását, valamint a magyar filmtörténet legbájosabb klasszikusának tartott, Gaál Béla által rendezett Meseautót is Perczel Zita főszereplésével.

A TV2-n újranézhető Bacsó Péter maró szatírája, A tanú, továbbá a Macskafogó (r. Ternovszky Béla), a Csinibaba (r. Tímár Péter) és a Made in Hungária (r. Fonyó Gergely) is. Az RTL Klub programját a Budapest noir (r. Gárdos Éva) című rejtélyekkel átszőtt krimi és a Seveled (r. Orosz Dénes) című romantikus komédia tévépremierje gazdagítja.

A HírTV-n a magyar filmtörténet legnagyobb közönségsikerét, a Hyppolit, a lakájt (r. Székely István) tűzik műsorra, amely megunhatatlan komédia Kabos Gyula és Csortos Gyula főszereplésével az úrhatnám lakájról és nevelhetetlen gazdájáról. Az ATV Spirit csatornája Szomjas György kultfilmjét, a Kopaszkutyát vetíti, amely igazi magyar rocktörténet, a 80-as évek életérzésének lenyomata.

Az HBO Max ünnepi kínálatában először látható Aracsi Norbert második világháborús rövidfilmje, az Elfelejtett nemzedék, valamint Holtai Gábor fesztiválkedvenc rövidfilmje, a Második kör. Friss epizóddal érkezik A besúgó című sorozat is, amely bemutatása óta az HBO Max nézettségi toplistáinak élén szerepel.

A részletes program elérhető a www.magyarfilmnapja.hu webcímen.