Magyar alpolgármestert választottak Déván

Magyar alpolgármestert választottak Déván
Pogocsán Ferdinánd személyében magyar alpolgármestert választott ma Déva város önkormányzati testülete - közölte az Agerpres hírügynökség.

Az RMDSZ színeiben megválasztott Pogocsán Ferdinánd a Román Szocialista Párt (PSRO) színeiben megválasztott Răzvan Mareş helyét foglalja el az alpolgármesteri székben, akinek azt rótták fel az önkormányzati testületben, hogy feszültséget kelt a polgármesteri hivatalban.

Az alpolgármester-cserét a város 20 önkormányzati képviselője közül 16-an szavazták meg. A leváltott alpolgármester kijelentette: a közigazgatási bíróságon próbálja visszaperelni a tisztségét.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol