Macska-baj – ember-jaj!

Macska-baj – ember-jaj!
Rohanó világunkban nagy örömmel tölthet el az otthon ránk váró házikedvencünk szeretete, ragaszkodása. Ez a ragaszkodás azonban terhes is lehet számunkra, ha nem figyelünk eléggé négylábú társunk egészségére. A háziállatokkal való együttélés elkerülhetetlenné teszi az általuk hordozott kórokozókkal szembeni kiszolgáltatottságot. Macskáink, főleg, ha kijárhatnak a lakásból, rengeteg környezeti tényezővel kerülnek kapcsolatba. Ezek némelyike persze fertőzés formájában is mutatkozhat, és ránk, gazdikra is átterjedhet. Az ilyen betegségek gyűjtőneve a zoonózis, vagyis az állatról emberre terjedő kór. (A borítóképen Mázli látható, többi társához hasonlóan ő sem szereti a kellemetlenségeket, szívesebben nyújtózkodik. Vigyázzunk rá (és társaira) is, magunkra is!)

A macskától leginkább átvehető betegség a bartonellózis, azaz macskakarmolási láz, amit a Bartonella henselae nevű bacilus okoz. Terjedése, ahogy a neve is mutatja, macskakarmoláson, -harapáson keresztül terjed, de ugyanakkor fertőzött kullancsok is terjeszthetik. Megnyilvánulása sokféle. Általában a macskakarmolást követő 21 napon belül láz lép fel: a nyaki nyirokcsomók megduzzadnak, fájdalmasak lesznek, fáradékonyság, izomgyengeség, ízületi fájdalmak mutatkozhatnak. A karmolás helyén elgennyesedés vagy gyulladás vehető észre. A lép- és májműködésre is kihathat, a szerv megnagyobbodását okozva. A betegség gyógyulása közben jellegzetes bőrmegnyilvánulások jelennek meg intradermikus kiütések formájában. Antibiotikummal kezelhető, de inkább a megelőzésével kell foglakozni. A legjobb az, ha a cicákat a házban tartjuk, és akkor nem fertőződhetnek meg. Ha mégis megkarmolnak, akkor a megfelelő fertőtlenítés sokat segíthet.

A toxokariázis vagy fonalférgesség nagyon gyakori megbetegedése háziállatainknak, ezért ajánlott a rendszeres féregtelenítés. A betegség az emberre is terjedhet. A macskák köztes gazdái ezeknek a kis parazitáknak, ürülékük tartalmazza a tojásokat, amelyek a szájon keresztül bekerülhetnek a szervezetünkbe, ahol kifejlődhetnek. Leggyakrabban mosatlan gyümölcs, zöldség fogyasztásával, szoptató állatok vagy kiscicák simogatásával terjednek el bennünk ezek az élősködők. 

Prémium tartalom

Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, jelentkezzen be!