Leomlott a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium diákotthonának külső fala. FRISSÍTVE: elhunyt az egyik diák

Gyermekek szorultak a romok alá

Helyszíni felvétel az omlásról/Hargita Népe
Összedőlt a Székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium diákotthonának egyik külső fala hétfő délután, legkevesebb négy gyermeket maga alá temetve - közölte a Hargita megyei katasztrófavédelem (ISU).

Alina Maria Ciobotariu, az ISU szóvivője a Digi24 hírtelevíziónak elmondta: a nagy erőkkel helyszínre érkező tűzoltók három diákot mentettek ki a romok alól, ketten eszméletüknél vannak, de egyikük állapota válságos.  A hírek szerint 15 és 17 év közötti lányokról van szó.

A sérülteket átvette a mentőszolgálat, közben a tűzoltók folytatják az esetleges további áldozatok keresését a romok alatt. Előzetes információk szerint egy negyedik áldozat is a romok alatt lehet.

Az emeletes épület külső fala mintegy 200 négyzetméternyi felületen omlott le.

FRISSÍTVE: Megtalálták a negyedik áldozatot, de a 17 éves fiút már nem sikerült újraéleszteni.  A tájékoztatásokból kiderül, hogy a római katolikus egyház tulajdonában lévő épületet 1909–1910 körül építették, és műemlékként tartják nyilván. 

Az önkormányzat bért fizet az egyháznak a használatért. Az iskola udvarán vízelvezetési munkálatok zajlottak, de lapzártakor még nem lehetett tudni, hogy ennek milyen mértékben volt köze a tragédia bekövetkeztéhez.

FRISSÍTVE: Klaus Iohannis államfő Facebook-bejegyzésben reagált a székelyudvarhelyi tragédiára, részvétét fejezve ki az életét vesztő diák családjának, és mielőbbi felépülést kívánva a balesetben megsérült tanulóknak.

Ez a dráma brutális figyelmeztetés számunkra, hogy az iskolák biztonsága elsődleges prioritás. Azoknak a tereknek, ahol a gyerekek idejük nagy részét töltik, védelmet kell nyújtaniuk számukra a mai kor biztonsági követelményeinek megfelelően. Az épület összeomlásához vezető okokat mielőbb tisztázni kell és a felelősöket meg kell büntetni

- írta közösségi oldalán az államfő.

FRISSÍTVE

Apaként megrázott a székelyudvarhelyi szörnyű tragédia. Őszinte részvétemet és együttérzésemet fejezem ki a szülőknek, családoknak, aggódva figyelem az ellátásra szoruló gyerekek állapotát

– írta Facebook-oldalára Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke szerint mielőbb átfogó vizsgálat szükséges.

Tudnunk kell, hogy mi történt, és mi vezetett idáig. Ha emberi mulasztás történt, a felelősöket elő kell állítani. Soha többé nem fordulhat elő ilyen tragédia! 

- írta Kelemen Hunor.

FRISSÍTVE

Mély fájdalommal értesültünk a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium diákotthonával történt tragédiáról

közölte Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes hétfőn az MTI-vel. 

A magyar kormány részvétét fejezi ki az elhunyt gyermek hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánunk

- írta Semjén Zsolt.

A magyar miniszterelnök-helyettes hozzátette: Magyarország kormánya minden segítséget megad az épület állapotának stabilizálásához és újjáépítéséhez.