A lekvár és a pálinka érdekében: védekezés a monília és a fagy ellen

A kertből az asztalra fejléc

Bizony írni kell a virágfertőző moníliáról, ami a meggy, de a kajszi esetében is komoly – olykor visszafordíthatatlan – károkat okozhat. Az idő kimondottan meleg, ami döntően meghatározhatja a fertőzés nagyságát. Az időjósok március második felében jobbára csapadékos, enyhe tavaszias napokról beszélnek, ami a monília terjedésének a legjobban kedvez. Ha közben netán lehűl az idő, a virágzás elhúzódhat, ilyenkor a szirmok hosszabban ki lesznek tárva a monília gombának. Nincs mit tenni, el kell végezni a virágfertőző monília elleni megelőző permetezést a fehéren virágzó kajszifákon. És vigyázat: a még csak piros bimbós fákon is támadhat a kórokozó, így ezek esetében is érdemes védekezni, mert bármelyik virágalkotó részen keresztül bejuthat a virágba és onnan a vesszőkbe is. Az egész termést elpusztíthatja, később a fa kiszáradását is okozhatja.

Lassan a meggyfák is virágoznak.A meggy nehezebb helyzetben van: folyamatosan bontja a szirmait, hosszabban virágzik, ezért a monília hosszabb ideig talál fertőzésre alkalmas virágrészt. A fertőzés hajnali köd vagy pára után akár néhány óra alatt megtörténhet. És igen, a kórokozó a megpattant meggyrügyeken keresztül is bejuthat a bimbókba. Éppen ezért a folyamatosan nyíló meggynél megelőzésként már fehér bimbós állapotban védekezni kell felszívódó gombaölőkkel, majd a virágzás hosszától és az időjárástól függően a permetezést ajánlott megismételni – például teljes virágzáskor, sziromhullásban, majd közvetlenül terméskötődés után. Három-négy kezeléssel kell tehát számolni. Hűvös, párás időjárásnál a kajszinál is indokolt lehet a két permetezés.

A készítmények, amivel permeteznünk kell, voltaképpen felszívódó gombaölő hatóanyagok, amelyek általában a csonthéja­sok esetében (kajszi, cseresznye, meggy, őszibarack, szilva) használatosak a monília ellen. Ilyen például a ciprodinil (hidegben is nagyon jó védelmet biztosít), a penkonazol, a fenhexamid, a boszkalid, a piraklostrobin, valamint az izofetamid. Őszibaracknál engedélyezett az fenpirazamin hatóanyagú gombaölő is. Minden esetben szaküzletben, gazdaboltban vásároljuk meg a készítményeket, az eladóval beszéljük meg az alkalmazásuk módját, idejét, az előírásoktól semmilyen körülmények között ne térjünk el.

A kezelés történjen jó minőségben, apró cseppképzéssel. A rügyeket, virágokat teljesen be kell fednünk. Ha a permetléhez hozzáadunk tapadásfokozót, ezzel növeljük a permetszerek tapadását, esőállóságát, a cseppek szétterülését. Azok, akik növényvédőszer-mentes megoldást keresnek, virágzás alatt használjanak zsúrló- vagy csalánkivonatot. 

Abban az esetben, ha betakarításkor nem távolítottuk el a beteg terméseket, akkor ezt talán most még pótolhatjuk. De az biztos, hogy a fertőzött vesszőkön, múmiákon áttelelő gombatelepeken felélednek a fertőző spórák, és ezek a saját fáról indítják a fertőzést. 

Ha a fertőzés mégis megtörtént, azt apró, barna foltok alakjában látni fogjuk a sziromleveleken, a bibén vagy a porzókon is. A sziromlevelek petyhüdtek. A kajszi virágok tövénél megjelenhetnek apró mézgacseppek. Később az egész virág elbarnul, nagy részük elszáradva a fán marad, ez különösen a meggynél feltűnő. Ekkor már a vessző belsejében terjed a kórokozó, ami akár teljes fapusztuláshoz vezethet. Ezen segíthet a gyors metszés. A fertőzött rész alatt 20-30 cm-rel metsszük le a száradás tüneteit mutató vesszőt, ágat. A virágfertőző moníliától a cseresznye, az őszibarack, a mandula, a szilva, sőt számos dísznövény is károsodhat.

A bajt tetézi, hogy még a fagyokra is számítanunk kell. A talajból kisugárzó hideg ellen a nagyüzemek tudnak védekezni, de az általuk alkalmazott füstölés, ködgyertyák, légkeverő ventilátorok, koronára irányuló mikroöntözés a házikertekben nem kivitelezhető. Igen hatásos dolgot azért tehetünk: adagoljunk valamely virágzásban is engedélyezett amionsavat vagy huminsavat, bórt és borostyánkősavat vagy cinket tartalmazó készítményt a permetlébe. Ezek az anyagok a vesszőkön át is felszívódhatnak, és segítik a terméskötődést, védenek a későbbi fagyok ellen.

  • A mezőgazdasággal kapcsolatos további közérdekű hírek a falugazdasz.ro honlapon követhetők.