Hogy szép legyen: tavaszi gyepgondozás

A kertből az asztalra fejléc

A rovatcímet figyelembe véve magyarázkodnom kell, ugyanis a gyep nem ehető, tehát nem kerül a kertből az asztalra. Ez a cikk elsősorban az esztétikai élmény miatt íródik, amit egy szép, gondozott kert jelent, és emiatt kétségtelen, hogy eltér az eddigi és az elkövetkezendő írásoktól. 

A gyep a kert legérzékenyebb, „legkényesebb növénye”, épp ezért különös bánásmódot igényel, nemcsak tavasszal, hanem egész év folyamán. És akkor kezdjünk egy igen fontos kérdéssel: mikor lehet elkezdeni a gyepgondozási munkálatokat? Ha a régebbi szakirodalmat olvassuk, akkor március közepe, vége volt megnevezve, mint a gondozási műveletek kezdő időpontja. Csakhogy látjuk, hogy manapság az időjárás igencsak a feje tetejére állt, éppen azért a legjobb, ha vásárolunk egy talajhőmérőt, amit beszúrunk a talajba és türelmesen várunk addig, amíg a talaj hőmérséklete tartósan el nem éri a 10–12 Celsius-fokot. Más növényektől eltérően ez az a hőmérséklet, amely mellett a gyep megkezdi a vitalizációs időszakát, ez alatt az érték alatt a pázsit nem vesz fel értékelhető mennyiségű tápanyagot, legyen szó akár granulátumról, akár folyékony oldatról. 

Amint a talajhőmérséklet tartósan megfelelő, kezdjük a legfontosabb teendővel, a gyepszellőztetéssel. Ezzel a művelettel tesszük lehetővé, hogy a levegő, a víz, a tápanya­gok kellő mértékben eljussanak a fű gyökérzetéig. A pázsiton ugyanis kialakul egy úgynevezett filcréteg, amelynek a vastagsága, ha meghaladja az 5 mm-t, nem engedi a földbe szivárogni az említett létfontosságú elemeket, ezen kívül otthont ad a gyepet veszélyeztető kórokozóknak is. A filcréteg eltávolítása sűrű, jó oxigéncserével, vízáteresztő képességgel rendelkező, kevésbé gyomos és betegségekkel szemben ellenálló pázsitot eredményez. A gyepszellőztetést a fűnyírást követően végezzük, hogy a lehető legkevesebb kárt okozzuk az egészséges fűszálakban. Ajánlott a késes gyepszellőztetőt használni, a késeket maximum 2-3 cm mélységre állítva a munka során. Ha még nem végeztük el ezt a műveletet, ne ijedjünk meg az eredmény láttán, ugyanis a gyep nagy eséllyel zilált, földes és ritka lesz, a kívánt eredményt később biztosan meg fogjuk tapasztalni. Előfordulhatnak teljesen elhalt részek, ahol nagyon megritkult a gyep a munka után, ezeket egyszerűen felülvetéssel orvosolhatjuk. A gyepszellőztetést követően a keletkezett hulladékot el kell távolítani, lehet komposztálni is. 

A nyírás a következő fontos művelet, amit rendszeresen, hetente legalább egyszer el kell végezni úgy, hogy kb. 4 cm magasra hagyjuk a pázsitot. A rendszeres, gyakori nyírás elősegíti a fű sűrűsödését, növeli terhelhetőségét. A művelet előtt győződjünk meg arról, hogy a fűnyíró gép kései élesek legyenek, különben a füvet nem nyírni, hanem nyirbálni fogjuk, ami a növényt megviseli, és ezt megszürkült levelekkel, kedvezőtlen látványt nyújtva fogja tudtunkra adni. 

A gyepszellőztetést követően biztosítanunk kell a tápanyag utánpótlást. Alkalmazzunk lassú lebomlású, 2-3 hónapos hatástartalmú műtrágyát megfelelő nitrogén-foszfor-kálium elosztással, amely magnéziumot és mikroelemeket is tartalmaz. Ez nem jelent különösebb gondot, ugyanis a műtrágyák napjainkban, a fű igényeinek megfelelően, speciálisan vannak keverve, annyi a dolgunk a választásnál, hogy a kora tavaszi, nitrogénben dús kiszerelést válasszunk. A felhasználási tanácsokban az adagolás mértéke gyártókként változhat, átlagban a javasolt mennyiség 25-30 g/m². A kiszórást végezhetjük kézzel, védőkesztyűben, az egyenletes kiszórás érdekében azonban elengedhetetlen a műtrágyaszóró kiskocsi, amivel pontosan be tudjuk állítani a g/m²-t. A gyeptrágyázás után nagyon fontos az alapos öntözés! A tápanyag utánpótlást évente 2-3 alkalommal kell elvégezni.

Az év folyamán többféle betegség is megjelenhet a pázsitunkon, a leggyakoribbak a rozsdabetegség, a hópenész, a levélfoltosság, a dollárfolt (Sclerotinia). A bőséges csapadék igencsak kedvez ezeknek a gombabetegségeknek, amelyek hiányos kezelésnél szétterjednek a gyepfelülettel találkozó eszközök, gépek, de még a cipőnk által is, és jelentős károkat okoznak. Ha a gombabetegség már megjelent, érdemes szakembert hívni. Ha szeretnénk megelőzni a bajt, végezzünk preventív permetezést megfelelő időjárási körülmények mellett, mellyel hónapokig bebiztosíthatjuk a gyep vitalitását. Használjunk olyan gombaölő szereket, mint pl. az Amistar, vagy a Bumper 25 EC, az oldatokhoz keverhetünk levéltápot is. A mohák ellen a május–augusztus időszakban védekezzünk speciális, vas tartalmú készítményekkel.

  • A mezőgazdasággal kapcsolatos további közérdekű hírek a falugazdasz.ro honlapon követhetők.