Lehet jelentkezni a Kezdd velünk a karriered! gyakornoki programra

Lehet jelentkezni a Kezdd velünk a karriered! gyakornoki programra
A Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) 2022-ben is útjára indítja a Kezdd velünk a karriered! gyakornoki programot a Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel partnerségben. Célja megismertetni a hat résztvevővel a helyi, megyei, országos és európai közigazgatási intézmények működését. A program négy helyszínen – Kolozsvár, Bukarest, Budapest és Brüsszel – zajlik.

Az öthetes gyakornoki program során (illeszkedve az egyetemi órarendekhez) gyakorlati csapatos illetve egyéni feladatok is lesznek, illetve intézménylátogatások, tisztségviselőkkel való kerekasztal-beszélgetések szerepelnek a programban, amely tartalmaz egy bukaresti illetve budapesti tanulmányutat is. Szeptember 31-ig várják a jelentkezőket. A jelentkezéshez szükséges iratok listája és az űrlap megtalálható a kifor.kolozsmegye.ro honlapon.

Kolozsváron a résztvevők a Kolozsvár Polgármesteri Hivatalnál, a Kolozs Megyei Tanácsnál, a Kolozs Megyei Prefektúrán dolgozó közalkalmazottak illetve tisztségviselők szemszögéből ismerhetik meg az intézmények működését. Bukarestben a képviselőházban tanulhatnak majd a törvényhozási folyamatról, de a minisztériumok működését is megismerhetik. 

A brüsszeli Európai Parlament munkatársai és Winkler Gyula EP képviselő jóvoltából a brüsszeli politikába is belátást nyerhetnek. Budapesten összehasonlíthatják a magyar illetve román törvényhozást, illetve az államformabeli különbségeket is kielemezhetik, valamint fiatal közéleti szereplőkkel is találkozhatnak és az Országházba is ellátogathatnak. 

A résztvevők emellett a tisztviselők és közalkalmazottak „bőrébe bújhatnak” specifikus gyakorlatok során, a program végén pedig közösen ismeretterjesztő kiadványt szerkesztenek.