Intézmények a zsebünkben – közigazgatási kisokos a fiatalok tájékoztatásáért

közigazgatási kisokos
A Kifor meg is kezdte a kisokos népszerűsítését a Kolozs megyei iskolákban FOTÓ: FACEBOOK
A fiataloké a jövő – hangzik a mára közhelyessé vált mondat. Arra viszont kevésbé tér ki a mondás, hogy a fiatal, akié a jövő, ne csak fiatal legyen, hanem tájékozott, országa intézményeit ismerő állampolgár is. Ennek biztosítása érdekében Intézmények a zsebünkben címmel szerkesztett kiadványt a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (Kifor). A kisokos és annak bemutatása apropóján tartott sajtóreggelit a szervezet ma reggel.

A Kifor minden évben útjára indítja a Kezd velünk a karriered! elnevezésű gyakornoki programját, amelynek lényege, hogy a résztvevők az önkormányzatoktól az Európai Parlamentig megismerjék a közigazgatási intézményeket, ellátogassanak ezekbe és képviselőkkel, intézményvezetőkkel, a közigazgatásban dolgozókkal beszélgessenek. Csorba Zsuzsanna, a Kifor elnöke elmondta: a közigazgatási kisokos is a gyakornoki program eredménye. A 2022-es „évfolyam” kapta azt a feladatot, hogy közérthető, rövid, világosan megfogalmazott, ábrákkal illusztrált kiadványban mutassák be az intézményeket és azok működését, amelyekbe ellátogattak. A gyakornoki programhoz hasonlóan a kiadvány is négy nagyobb intézményrendszert ismertet: a helyi, az országos, az államelnöki intézményt, illetve az Európai Unió intézményeit.

A 2023-ban kiadott kisokos Erasmus+ pályázat révén, az Európai Unió támogatásával jött létre. A Kifor elnök elmondása alapján a kiadványt Magyarországon és Szlovákia magyarlakta területein is tervezik kiadni. Mivel az Intézmények a zsebünkben jelenlegi formájában Románia-specifikus, a két országnak a saját közigazgatási rendszerére kell átszabnia azt, mielőtt népszerűsíti.

„Nem szerettük volna, hogy a kiadvány „fiókprojekt” legyen, azaz hogy kinyomtatjuk, és a fiókban porosodik. Népszerűsíteni szeretnénk és eljuttatni minél több olyan fiatalhoz, aki már idén szavazni fog” – magyarázta Csorba Zsuzsanna. A Kifor meg is kezdte a kisokos népszerűsítését a Kolozs megyei iskolákban: 50 percben, interaktív bemutató segítségével és a párbeszéd reményével járják az iskolákat, hogy a szavazókorú fiatalokban a választás fontosságát, jogokat, felelősséget és az országot irányító, működtető intézmények mibenlétét tudatosítsák.

Az iskolai karaván megvalósításában a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség is támogatta a Kifort. Kerekes Adelhaida főtanfelügyelő-helyettes a sajtótájékoztatón pozitívan nyilatkozott az együttműködésről. Az iskolákban, bár tanítják az intézmények felépítését és beszélnek a szavazati jogról, szerinte ez nem elég. „Figyelembe véve, hogy ez különleges év választások szempontjából, a diákoknak nagyon jól fog, hogy tudják, milyen intézmények működnek az országban, és hogyan tudnak élni a szavazati jogukkal. Ez a projekt hiánypótló” – fogalmazott a főtanfelügyelő-helyettes.   

A kiadványt nem csak a Kolozs megyei iskolákban tervezik bemutatni. A Magyar Ifjúsági Értekezlettel (MIÉRT) partnerségben más erdélyi magyar iskolákba is el fog jutni a karaván. Szilágyi Dóra MIÉRT-elnök kifejtette, hogy rengeteg visszajelzés és személyes beszélgetés sarkallta a szervezeteket arra, hogy az ország több megyéjére is kiterjesszék a kezdeményezést. Szilágyi szerint azokból a fiatalokból, akik idén először szavaznak, hiányzik a közigazgatási tudás, ezt szeretnék a karavánnal pótolni. 

Kerekes Adelhaida, Szilágy Nóra és Csorba Zsuzsanna a sajtóreggelin FOTÓ: FACEBOOK

A reggeli találkozón a kiadványt szerkesztő gyakornokok közül Bodó Johanna volt jelen, akit a kisokos szerkesztéséről és a gyakornoki program tapasztalatairól kérdeztem. „Hat gyakornok vesz részt mindig ezen a programon. A kiadvány elkészítésekor a témát felosztottuk magunk között, tudtuk előre, hogy miről akarunk beszélni, mik azok, amik nagyon fontosak. Ahogy láthatod is, ez a kiadvány elég vékony, hiszen nem térünk ki mindenre” – mondta. Arról, hogy az intézmények látogatása és a munkatársakkal való beszélgetés hogyan járult hozzá a kisokoshoz, Johanna így mesélt: nyilván nem a kisokos miatt jött létre a program, hiszen az amúgy is minden évben fut, de ebből kiindulva készítettük a kisokost. „Szerintem nagyon fontos volt eljutni például Bukarestbe, bemenni a parlamentbe és látni a sürgés-forgást. Valljuk be, a legtöbb ember azt hiszi, hogy az ilyen intézményekben nem csinálnak semmit, és azért kapnak fizetést. A gyakornoki program alatt láthattuk, hogy ez nem így van” – jegyezte meg. 

Az Intézmények a zsebünkben kiadvány ingyenesen hozzáférhető bárki számára. A Kifor irodában hozzá lehet jutni fizikai formában, később pedig már online is elérhető lesz, így bármelyik magyar fiatal, éljen az ország bármely pontján, „fellapozhatja”.