Labdarúgó I. liga: határidők és változások

Labdarúgó I. liga: határidők és változások
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfői videókonferenciájának legfontosabb döntése az Európa-bajnokság halasztása 2021. június 11. és július 11. közötti időpontra, de más határozatok is születtek.

Így például az Európa Liga döntőjének időpontját elvben június 24-re, a Bajnokok Ligája fináléját június 27-re halasztották. A Eb-pótselejtezőket, a bolgár–magyar és izlandi–román találkozót 2020 júniusára halasztották, így az arra a hónapra tervezett Anglia–Románia barátságos mérkőzést törölték. Az európai mellett a másik kontinensviadalt, a Copa Americát is jövő nyárra halasztották.

A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) elnöke, Răzvan Burleanu közzétette a romániai vonatkozású változásokat: a licencadó rendszer hajlékonyabbá válik, az I. liga befejezési dátumának végső időpontját június 1-jéről 28-ra tolták ki. Mivel a nemzetközi fórumon törölték a BL- és EL-meccsek napjaira vonatkozó tiltást, ezzel lehetségessé válik hétközi bajnoki fordulók rendezése. A 17 korosztályos válogatott működése május 1-jéig szünetel, a játékosok egészségét nem kockáztatják.

A labdarúgás zárt kapukkal folytatódik, amikor meggyőzödnek arról, hogy a játékosok egészsége nem veszélyeztetett. Nézőket csak akkor engednek a mérkőzésekre, amikor teljesen biztos az, hogy az egészségük nem forog veszélyben. Leghamarabb április 22-én, a legrosszabb forgatókönyv szerint a bajnokság június 13-án folytatódhatna, a tervek szerint május 16. lesz ez a dátum.

Az I. liga felsőházában még nyolc, az alsóházban még 12 forduló van hátra, a másodosztályban még 14 játéknap van. A Román Kupában az oda-vissza alapú elődöntők és a finálé van még hátra.

Az UEFA két bizottságot létesített, az egyik az anyagi bizonytalansággal foglalkozik, a másik a kalendárium-újratervezéssel. A szövetség szerint elsőséget élvez a 2020–2021-es idény befejezése, a halasztások pedig érintik a jövőre esedékes jelentős focieseményeket: a 2021 júniusi selejtezők, a nyári hónapokra tervezett Nemzetek Ligája döntőjét a korosztályos, U21-es Európa-bajnokságot és női Eb-t más időpontra halasztják, a 2020–2021-es európai versenysorozatok selejtezőit pedig átalakítják.