Közszállítási különsáv Kolozsváron: egyelőre nagy a zűrzavar (Videóriporttal)

Helyszíni terepszemlét tartottunk, s ki is próbáltuk!

Közszállítási különsáv Kolozsváron: egyelőre nagy a zűrzavar (Videóriporttal)
A lehető „legjobb” napon, azaz esős hétfőn vezették be Kolozsváron az új tömegközlekedési különsávot – ami a Szentpéteri templomtól a Mócok út elejéig vezet: ilyenkor a szokásosnál többen ülnek autóba, s mennek dolgozni, intézik ügyes-bajos dolgaikat. A sávelválasztó műanyag elemeket már a hétvégén, gyér közúti forgalom mellett felszerelték, ugyanakkor helyükre kerültek a figyelmeztető táblák, megejtették az útfestést, szűkítették, bővítették, megszüntették vagy átalakították a meglévő sávokat, így hétfő reggelre már mindenkinek alkalmazkodnia kellett az új helyzethez. Az intézkedés már évek óta szóba került, a közlekedési rendőrség, a Kolozsvár Közszállítási Vállalat, a Műszaki Egyetem szakemberei hosszú hónapokig tartó méréseket, szimulációkat és teszteket végeztek, a kérdésről nemrég közvitát is tartottak. Tegnap viszont (ismét) beigazolódott: az elmélet és a gyakorlat között alkalomadtán nagy a szakadék.

Az új különsáv tegnapi beüzemelése során két fontos tényező játszott közre ahhoz, hogy zűrzavar alakuljon ki: egyrészt a köztudottan zsúfolt hétfői nap, másrészt pedig az esős idő. Sebaj, mondták érdeklődésünkre a villanyrendőrökkel foglalkozó technikusok és egy buszsofőr: legalább a „komoly terhelés” következtében kiderül, hogy a polgármesteri hivatal, a közlekedésrendészet, a közszállítási vállalat és a műegyetem „boszorkánykonyhájában” kiagyalt elméleti elképzelés mennyire állja meg a helyét a gyakorlatban.

Azt tapasztaltuk: a fentebb említett körülményekhez képest a különsáv beüzemelése jól sikerült. Három problémás gócpontot azonosítottunk: az Eötvös/ Constanţa utca és a Magyar/21 decembrie 1989 utca kereszteződése, a Protestáns Teológiai Intézet előtti övezet, valamint a Sora üzletház közelében.

Kezdjük az elején: az 1,6 kilométer hosszú különsáv elméletileg a Szentpéteri templomnál kezdődik, ám tegnap délben itt még parkoló személygépkocsikat láttunk. A helyi rendőrség valamennyi jármű vezetőjét megbüntette, egyes kocsikat el is szállítottak. A rendőrök azt mondták: a mintegy 50 méteres szakaszon nem lesznek sávelválasztó oszlopocskák, a sofőröknek meg kell szokniuk, hogy itt nem lehet parkolni – ott a tiltótábla. További tapasztalataink:

• Pozitívum, hogy a Pap/Paris utcába már nem lehet betérni, a CTP járműveinek így ott nem kell várniuk a jobbra fordulókra.

• Gondot jelent, ha egy taxisnak a különsáv övezetében kell ügyfelet felvennie. Amennyiben ráhajt az elkülönített részre, megbüntethetik. Ha a többi sáv valamelyikén áll meg, akkor jön a dudaözön a többi sofőr részéről…

• Nehéz behajtani a kapualjakba. Bár ilyen helyeken a sávválasztó oszlopocskák között nagyobb helyet hagytak, egyes gépkocsivezetők, nagyobb autók számára gondot okozhat a jobbra fordulás. Nem telik el sok idő, amíg az itt levő műanyag akadályokat letörik…

• A mentőautók nehezebben közlekednek, körülményesebb helyet találniuk a forgalomban.

• A kapualjakból háttal kitolató járművek sofőreinek nem egy, hanem két sávra kell figyelniük: a különsávra, amelyen a buszok, trolik mellett biciklisek is közlekedhetnek, majd a következő sávra, amelyre ki kell állniuk.

• A teológiától a Berde Mózes/Frederic Joliot Curie utcáig a kerékpározók a biciklisáv és a közlekedési különsáv között választhatnak…

• Az 1,6 kilométeres szakaszon 132 parkolóhelyet számoltak fel – a Magyar utcának a katonaság korábbi épülete felőli o ldalán, valamint a kaszárnya udvarán, illetve a Năvodari utcában összesen 256-ot hoztak létre.

• A banki vagy más ügyes-bajos dolgaikat ezen a szakaszon intézni kényszerülők felhajtanak a járdára.

• A Kétágú templomnál felszámolták a taxiállomást.

• Több sofőr behajt a külön sávra, s egy rövid szakaszon végigmegy rajta.

• A Dávid Ferenc utcában levő taxiállomásból a Sora üzletház előtt – ahol kis szakaszon véget ér a különsáv – felgyűlt tömegközlekedési járművek miatt csak nagyon nehezen tudnak kihajtani a taxisok.

• Az első problémás gócpont az Eötvös utca/Constanţa és a Magyar/21 Decembrie 1989 utca kereszteződése. A buszokat külön villanyrendőr irányítja, amely csak 15 másodpercig zöld. Míg egy-egy csuklós busz elindul, s áthalad, eltelik az idő fele. A másik már csak akkor jut át, ha rövid trolibusz. Ráadásul sávot is kell váltaniuk a teológia előtt, mert a jobb oldaliról továbbra is a Postakert/Cuza Vodă utcába lehet behajtani. Mi több, a Hajnal negyedbe igyekvő 46B-nek öt sávot kell átszelni ahhoz, hogy aztán balra kanyarodhasson. Mindezek miatt a közszállítási járművek olykor pirosban mennek be az útkereszteződésbe.

• A 46B vonalon közlekedő egyik busz még könnyebb megoldást választott, a legbelső sávon haladt, fittyet hányt a különsávra…

• A legproblémásabb a Sora előtti rész. A CTP járművei itt megérkeznek a korábbi taxiállomásra, ahol véget ér a különsáv – ki kell kanyarodniuk. Az „új” stoplámpa itt is csak 15 másodpercet engedélyez nekik, emiatt ezen a szakaszon déli órában három-négy (de láttunk nyolcat is) közszállítási jármű torlódik fel.

• Ugyanitt több buszsofőr ösztönösen már korábban, a megállóból kijövet a második sávra hajt.

• A 9-es autóbusz, főleg ha hosszú, nagyon nehezen veszi be a kanyart a Dózsa György/Regele Ferdinand utcából, s illeszkedik be a különsávba. Alkalomadtán a jármű és az oszlopocska közötti hely néhány centiméter.

• A 6-os, 7-es trolibusznak nincs megállója a János Zsigmond Unitárius Kollégium előtt, de most mégis meg kell állniuk az ott megállóhellyel rendelkező más buszok, trolik miatt.

A szakemberek és a tömegközlekedési vállalat véleménye egybehangzó: a zökkenőmentesebb, gyorsabb közszállítás érdekében feltétlenül szükség van a különsávra. Tegnap az 1,6 kilométeres távot 8 perc 15 másodperc alatt tettük meg. Kérdésünkre egy sofőr azt mondta: régebb is ugyanennyi volt. 

Kapcsolódó videónk ide kattintva tekinthető meg.