Kötet a kolozsvári táncház 1990 és 2017 közötti időszakáról

Kötet a kolozsvári táncház 1990 és 2017 közötti időszakáról
A Zurboló Táncegyüttes fennállásának 25. évfodulóját ünnepelte a múlt hétvégén. Az ünnepi rendezvénysorozat része volt a Könczei Csongor által szerkesztett A 40 éves kolozsvári táncház sajtókronológiája című könyvsorozat második kötetétek a bemutatója is, a könyv a kolozsvári táncház 1990 és 2017 közötti időszakát rögzíti. ATranzit házban a múlt pénteken szervezett eseményen Jakab Albert Zsolt, a Kriza János Néprajzi Társaság elnöke és Könczei Csongor ismerette a kiadványt, közreműködött az Üsztürü zenekar.

Jakab Albert Zsolt elmondta: a kolozsvári táncházmozgalomról írt két kötet a Kriza Könyvek sorozatba illeszkedik, a könyveket az Idea Könyvtér adta ki, Könczei Csongor pedig a Kriza János Néprajzi Társaság és a táncházmozgalom visszatérő szerzője, szerkesztője.

A néprajzi társaság elnöke kifejtette: a sorozat első része az 1977 és 1990 közötti időszakot, a táncházmozgalom létrejöttét, intézményesülését, hőskorát mutatja be, míg a második kiadvány már inkább a táncházak periodikus, nagyjából öt évente megszervezett eseményeire koncentrál, azokat dokumentálja. Az első kötet 73 szerző 99 szövegét, míg a második 63 szerző 98 írását tartalmazza, viszont a szerzők között nagyon kicsi az átfedés, mindössze heten jelennek meg mindkét kiadványban – ismerette Jakab Albert Zsolt.

– Én a kolozsvári táncházzal nőttem fel, ez az első kötetben köszön vissza, majd akarva-akaratlanul szereplőjévé váltam, hol zenéltem, hol táncoltam, hol szerveztem – mondta Könczei Csongor, a kötet szerkesztője. Bevallotta, mivel a táncház, főleg az elmúlt 27 évben, szerves részét képezte életének, tudományos keretek között is szeretett volna foglalkozni a témával. Az első elemzést, tanulmányt a témáról 1999-ben írta meg.

A kolozsvári táncház dokumentálásának ötlete a mozgalom 40 éves évfordulójának közeledtével merült fel benne, majd a Nemzeti Kisebbségkutató Intézetben kezdeményezte is ennek a témának a tudományos feldolgozását. A kutatás címe a Megélt mulatság lett, a szerkesztő pedig a munka során azt vizsgálta, mit írt a sajtó a táncházról az elmúlt szinte fél évszázadban.

„Sejtettem, hogy sokat írtak a táncházról, de azt nem gondoltam, hogy ennyit. És ez csupán egy szűk válogatás, ami megjelent a kötetben” , közölte a szerkesztő.

A könyv ismertetése után Könczei Csongor a kolozsvári táncházmozgalom meghatározó alakjaival együtt emlékezett vissza a mozgalom létrejöttére, fontos eseményeire.