Kosárlabda Román Kupa – U-BT: megvan az első döntő…

Kosárlabda Román Kupa – U-BT: megvan az első döntő…
A sorsolás szeszélye folytán döntőnek is beillő összecsapást rendeztek szombaton a férfi kosárlabda Román Kupa nyolcas döntőjének első napján: a Nemzeti Liga első két helyezettje, a bajnokságban veretlen Kolozsvári U-BT, illetve a második helyezett Nagyszebeni ESK csapott össze az egyik elődöntős helyért. A két csapat találkozója a várakozásoknak megfelelő intenzitású volt, sőt csak hosszabbítás után dőlt el a továbbjutó kiléte a címvédő javára.

A sétatéri új sportcsarnokban, a BT Arénában rendezett torna időrendi sorrendben harmadik találkozóján a szebeniek villámrajtot vettek, már 7:0-lal vezettek, mire a házigazdák részéről Ştefan Grasu egy büntetődobásból megtörte a jeget. 1:10-nél aztán a mintegy három hete igazolt amerikai Marquis Jurrel Wright megfújta a riadót, zsinórban dobott hat pontjának (is) köszönhetően a Kolozsvári U-BT felzárkózott 12:10-re. A vezetést azonban nem tudta visszavenni, a vendégek pedig lassan visszaállították a hétpontos különbséget (14:21) – szerencsére Grasu triplája ült a negyed legvégén, így a játékrészt csak négy ponttal vesztette el az U-BT.

A második felvonás ugyanilyen hullámzóan folytatódott, a kolozsváriak felzárkóztak (29:30), aztán a szebeniek megléptek (31:38), majd megint a kolozsváriak percei következtek (42:44), végül pedig egy tripla, de ezúttal az a Török Roland talált be távolról, aki a Kolozsvárott eltöltött idények után immár a nagyszebenieket erősíti. Ilyenformán a negyedet ismét a vendégek nyerték, ugyancsak négy ponttal, azaz 42:50-nél cseréltek térfelet a csapatok.

A harmadik negyed első fele rémálomszerűen alakult kolozsvári szempontból, ugyanis Mihai Silvăşan legénysége mindinkább kezdett lemaradni a tabellán: Török újabb triplája miatt rögtön az elején – először a mérkőzés során – 10 pont fölé nőtt a különbség (42:53), majd kezdett 20 felé kúszni (47:63). Lassan-lassan aztán megállt a lejtőn az U-BT, és elkezdte visszatornászni magát, az utolsó két percben dobott 6:0-s sorozattal pedig visszajött a játékba (65:70).

Az utolsó tíz perc Grasu triplájával indult, így az U-BT „lőtávolságra” került. Korai volt azonban még örülni, az a fránya hétpontos különbség sokadszorra is visszaállt (68:75). A negyed felére aztán végre sikerült egyenlíteni 75-nél, majd négy perccel a szabályos játékidő vége előtt az U-BT először vezetett a meccs során (81:78). Küzdelmes percek következtek, hol egyik, hol másik gárda volt lépéselőnyben, kereken egy perccel a vége előtt 87-nél volt ismét egyenlő az állás. A három időkéréssel is tarkított utolsó perc szebeni kosarakkal kezdődött, így 22 másodperccel a vége előtt 4 pont lett az előny „oda” (87:91). A következő, villámgyors támadás végén Patrick Neal Richard II. hárompontosa lombozta le az ellenfelet, majd a gólpasszt adó Grasu szabálytalankodás árán akadályozta meg a szebeniek támadását. Blake Andrew Reynold a két büntetőből csak egyet dobott be (90:92), majd annak reményében, hogy ez a kolozsvári oldalon is így lesz, a szebeniek is szabálytalankodtak Wright ellen. Csakhogy Wright a rá nehezedő nyomás ellenére mindkettőt beszórta, a szebeniek pedig a maradék 8 másodpercben nem szereztek több pontot: Xavier Andrew Rathan távoli kísérlete nem ült, így jöhetett a ráadás.

A kosarak felváltva estek a hosszabbításban, négy perc elteltével 101:101 volt az állás. Ekkor ismét Wright került reflektorfénybe egy újabb triplával, Rathan megpróbált rá hasonlóval válaszolni, de nem célzott elég pontosan. A lepattanót Vida Dávid hozta le, és a támadás végén az U-BT akár pontot tehetett volna a találkozóra, de Patrick Richard eladta a labdát, Rathan pedig összehozott egy kétpontost (104:103), ráadásul közben szabálytalankodtak ellene, így egy büntetőt is dobhatott. De kihagyta a lehetőséget, amikor már csak 10 másodperc volt hátra a hosszabbításból, s a lepattanót ezúttal is Vida szerezte meg, akit rögtön faultoltak. Miután ő biztos kézzel beszórta a büntetőket, a szebenieknek ismét nyolc másodpercük maradt egy esetleges triplára, amely azonban ezúttal már nem a találkozó megnyerését, hanem az újabb hosszabbítás kiharcolását jelentette volna számukra. Török Roland dobása azonban nem ült, így az U-BT nem kis izgalmak árán, de bejutott az elődöntőbe, ahol igazából újabb „döntő” vár rá, pontosabban a Nagyváradi ESK…

Végeredmény: • Nagyszebeni ESK–Kolozsvári U-BT 103:106 (24:20, 26:22, 20:23, 22:27, 11:14). A kolozsvári pontszerzők: Marquis Jurrel Wright 22, Andrija Sztipanovics 20, Ştefan Grasu 17, Patrick Neal Richard II. 14, Justin Stefan Edwards 11, Karel Guzman Abreu 9, David Vida 7, Donatas Tarolis 4, Sánta Szabolcs 2; játszott még Dragoş Lungu és David Călin Lăpuşte. A szebeniektől Blake Andrew Reynolds és Török Roland is 21 pontig jutott.

A további negyeddöntőkben: • Voluntari-i SC–Piteşti-i Argeş FC 75:74 • Krajovai U MSC–Bukaresti Steaua 82:78 • Nagyváradi MSC ESK–Temesvári KK 79:76.

A Kolozsvári U-BT vasárnap este mérte össze erejét a Nagyváradi ESK-val; a döntőt kedden este 7 órától rendezik.

Tavaly a kupadöntőben az U-BT a Nagyváradot verte 68:61-re; azt megelőzően a szebeniekkel szintén a negyeddöntőben találkoztak Silvăşanék, az odavágón 83:64-re nyertek, a visszavágón 78:77-re kikaptak. A 2018–2019-es idényben Nagyvárad az elődöntőben 70:66-ra verte Kolozsvárt, majd a döntőben a Szebentől kapott ki 88:78-ra. Még korábban, 2017–2018-ban szintén Nagyvárad–Kolozsvár döntőt rendeztek a Román Kupában, akkor is Kolozsvár nyert (64:61).