Férfi kosárlabda Nemzeti Liga U-BT: egy hideg, egy meleg

Férfi kosárlabda Nemzeti Liga U-BT: egy hideg, egy meleg
Először kapott ki hazai pályán az idei bajnokságban a Kolozsvári U-BT, amely meglepően hullámzó teljesítményt nyújtott hétfőn este a Piteşti-i Argeş BCMU ellenében. A bajnoki cím várományosa egy nappal korábban viszont megnyerte a Nagyszebeni ESK elleni erdélyi rangadót, s ezzel már akkor biztossá vált, hogy az alapszakasz győzteseként kezdheti a rájátszást.

A Kolozsvári U-BT a 27. és 28. fordulókat magába foglaló turnékon ismét az egyik házigazda volt, így – miután az előző tornán, a Krajovai U MSC ellenében idegenben játszva elvesztette idénybeli veretlenségét – némi lépéselőnyben várhatta a szebeniek elleni örökrangadót. Utóbbiak erősen kezdtek, az amerikai Marquis Ralondo Addison már a 12. másodpercben betalált távolról, s a vendégek mindössze másfél perccel a kezdő sípszó után már 9:2-re vezettek. A kolozsvári „gépezet” kicsit álmosabban indult, de aztán belejött a játékba: Mihai Silvăşan legénysége az 5. percben, 16-nál egyenlített Vida Dávid triplájával, majd a kanadai Justin Stefan Edwards először juttatta vezetéshez csapatát. Innen kezdve a két gárda fej fej mellett haladt az utolsó másodpercig, amikor is a sérülése után végre visszatért Kuti Nándor Levente szabálytalankodott a távolról próbálkozó Aurelian Găvriloaia ellen, utóbbi pedig mind a három büntetődobást értékesítve négypontos előnyhöz juttatta csapatát (30:26).

A második negyed a válogatott Török Roland kosarával kezdődött – csakhogy ő ebben az idényben már nem az U-BT, hanem a szebeniek játékosa –, s miután a dobás közben ellene elkövetett fault jogán még egy büntetőt is beszórt, ismét nőni kezdett az ESK előnye (33:26). Az U-BT ezúttal is a negyed felénél érte utol ellenfelét, egy 8:0-s sorozatnak köszönhetően (37:37), s a végére már az irányítást is magához ragadta, amiben nagy szerepe volt az amerikai Marquis Jurell Wright és a litván Donatas Tarolis jókor jött tripláinak.

A játékidő felénél az U-BT 45:49-re vezetett, ám térfélcsere után a rivális azonnal egyenlített. Tarolis újabb triplája viszont megtörte a lendületüket, s a házigazdák lassan kezdték átvenni az irányítást (55:62). A különbség a 28. percben lett először két számjegyű (57:67), ám, amint azt sejteni lehetett, a szebeniek nem adták olcsón a bőrüket.

Az utolsó tíz perc 63:69-ről indult, s egy ideig ismét felváltva estek a kosarak. A vendégek nem tudtak négy pontnál közelebb kerülni a listavezetőhöz, amely jól összpontosítva végig tartotta 4–5 pontos előnyét, hogy aztán a hajrában ismét 8–10 pontra növelje, s végül különösebb izgalmak nélkül tegye fel a pontot az i-re.

Hétfőn viszont az U-BT játékosai már nem játszottak ugyanilyen fegyelmezetten, s az élmezőnyhöz tartozó, de az utóbbi időben hullámzó teljesítményt nyújtó Argeş (megverte Nagyváradot, de kikapott Galactól…) ezt maximálisan kihasználta.

Az első tíz percben még minden rendben volt az U-BT-nél, amely végig vezetve tett szert hétpontos előnyre, miután a játékrész során 12-vel is vezetett (25:13). A folytatásban azonban alábbhagyott a lendület, a túloldalon viszont a montenegrói Goran Gajovics vezérletével fél perc alatt két triplát is beszórtak a vendégek, így kiélezetté vált a küzdelem: szünetben már csak egy pont volt az U-BT előnye (43:42).

A harmadik negyedben az U-BT lassan-lassan ismét megnyugtató előnyre tett szert (57:48), a vendégek erre időkéréssel „válaszoltak”, nem sok eredménnyel: az utolsó felvonás elején még mindig nyolc ponttal vezettek a házigazdák (64:56). Semmi előjele nem volt tehát a végső kudarcnak, ám a kolozsváriak valósággal beragadtak az utolsó játékrészben: eladott labdákkal, pontatlan dobásokkal, felesleges szabálytalanságokkal könnyítették meg a rivális dolgát, amelynek viszont szinte minden bejött, így négy perc alatt átvette a vezetést (69:70), és Silvăşan időkérései ellenére, zsinórban dobott 14 ponttal döntötte el a mérkőzés végkimenetelét. Az U-BT öt percen keresztül nem tudott egyetlen pontot sem szerezni; a szezon legrosszabb teljesítményű negyedét tudhatja maga mögött, ami nem túl biztató a rájátszás küszöbén még akkor sem, ha – mentségére legyen mondva – két alapembere, az előző nap, illetve a pénteki edzésen megsérült Justin Edwards és az amerikai–román Patrick Richard nélkül  állt ki a Tudor Costescu vezette vendégek ellen.

A szebeniek ellen Justin Edwards (22), Donatas Tarolis (21) és Andrija Sztipanovics (18) volt az U-BT három fő pontszerzője, míg hétfőn Tarolis (22) és Sztipanovics (20) jeleskedett.

Eredmények, férfi Nemzeti Liga: • Nagyszebeni ESK–Kolozsvári U-BT 84:94 (30:26, 15:23, 18:20, 21:25) • Kolozsvári U-BT–Piteşti-i Argeş BCMU 74:83 (27:20, 16:22, 21:14, 10:27) • Piteşti–Bukaresti Steaua 103:75 • Steaua–Nagyszeben 79:107.

A Bukaresti Dinamó vendéglátásában rendezett turné kedden délután kezdődött, míg a Galaci Dunărea pályáján csak csütörtökön startol a játék.

Az alapszakasz utolsó két fordulójának mérkőzéseit a kolozsvári csapat Nagyváradon játssza, ahol május 6-án újabb rangadó vár rá a házigazda, friss FIBA Európa Kupa-bronzérmes Nagyváradi ESK-val, majd másnap, 7-én a Temesvári KK ellenében zárja az alapszakaszt.

Az ideiglenes élmezőny: 1. U-BT 46 PONT (22 GYŐZELEM/2 VERESÉG), 2. Voluntari-i SK 42 (18/6), 3. Nagyszeben 41 (18/5), 4. Piteşti 39 (16/7), 5. Krajova 37 (15/7), 6. Nagyvárad 37 (16/5), 7. Temesvár 34 (12/10).

Borítókép: Edwards zsákolásra készül – FOTÓ: WWW.U-BT.RO