Korszellem

Korszellem
Pótcselekvésnek minősíthető a parlament által tegnap megszavazott állampolgári kezdeményezés, amely egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrehozott házasságaként határozza meg a családot. Mint ismert a kezdeményezést az egyházak is támogatják, több mint hárommillió aláírás összegyűlt az alkotmánymódosító javaslat mellett, ami nem kérdőjelezi meg, hogy széles társadalmi támogatottsága van a javaslatnak. Hogy sikeres és eredményes lesz majd a népszavazás? Nem kérdéses, hogy igen, mégis semmi szükség egy ilyen merev szabályozásra, amely kevésbé a család védelme mellett szól, mint inkább a melegházasság ellen. Látszólag a család védelméről szólnak a kezdeményezők hivatalos érvei, de elég nyilvánvaló, hogy itt nem egy pozitív tartalmú támogató módosításról van szó, hanem egy negatív töltetű „anti” javaslatról.

Abban látom a problémát, hogy a család intézményének mély válsága ettől a kezdeményezéstől cseppet sem fog enyhülni, mert a társadalom vezető elitjének a tehetetlenségét, mintsem megoldási javaslatát tükrözi. Ma sem a politikusok, sem az egyházak nem tudnak választ adni a család intézményének válságára. Léteznek sejtések, de lényegében nem tudjuk, mely eszközökkel lehetne befolyásolni az egyének között meglazult személyes kötelékek újrafonódását, a fiatalok családalapítás és gyerekvállalás melletti elköteleződését. Valami megváltozott az emberekben, a család eszméje háttérbe szorult és ebből ered Európa demográfiai válsága. Valószínűleg összefügg ez a jelenség a keresztényi értékek válságával is, emellett világosan látszik, hogy az önmegvalósítás célja került előtérbe, ami kevésbé egyeztethető össze a családvállalással. Hogy ez utóbbi mennyire jó vagy rossz, nem tudjuk. Elsősorban tényként szabad megállapítani, hogy ilyen a korhangulat, azt viszont még a legmélyebben hívő ember sem tudhatja, hogy Istennek milyen szándéka van az emberiséggel. Hogy mennyire része ez a folyamat az emberiség természetes fejlődési folyamatának vagy ellenkezőleg, egy erkölcsi hanyatlásról lenne szó? Nem tudhatjuk.

Az azonos neműek elleni hadjárat azért is fölösleges, mert a társadalom elenyésző szegmenséről van szó. Ha megbélyegezzük a melegeket, akkor ugyanúgy „máglyára állíthatók” az egyedülállók és a gyermektelenek, hiszen ők sem járulnak hozzá Európa benépesítéséhez. Sokszor az egyedülállók szoktak vehemensen a melegek ellen gyűlöletet szítani. Holott ez inkább egyfajta ellenreakció részükről, ami személyes válsághelyzetükből fakad, hiszen ők maguk sem tudják megvalósítani egyik fontos vágyukat.

Valaminek az ösztönzése nem teszi szükségessé mások megbüntetését. Kinyilatkoztathatjuk, hogy az üdvözülés felé vezető egyedüli út a családos és gyermektől megáldott élet, de tény, hogy a nők szülési idejének kitolódása miatt egyre több az a betervezett gyermek, aki végül soha nem jön a világra. Minden ember egyedi értéknek számít, és nem szabad senki fölött ítélkezni, mert nem tudhatjuk, valaki miért vonzódik vele azonos nemű személyhez, másnak miért nem lehet gyermeke, a harmadik pedig miért nem nősült meg.

A népszavazás sikeres lesz, de mi oldódik meg a fent vázolt kontinensméretű jelenségből? Semmi. Egy ilyen népszavazás után kétlem, hogy megnő a családalapítási és gyermekvállalási kedv. A család jogi fogalmának újrafogalmazása egy nagyon egyszerű válasz egy rendkívül bonyolult kérdésre. Egyszerű és hatástalan, ami összhangban van a türelmetlenség által átitatott korszellemmel.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Még várat magára a 2024-es választások időpontjának bejelentése. A pártok taktikáznak. A döntés a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – meglehetősen eltérő - érdekeinek „eredője” lesz, ehhez kétség nem fér.
Máskép(p)
Máskép(p)
Máskép(p)