Körözik a börtönre ítélt a nagybányai polgármestert

Körözik a börtönre ítélt  a nagybányai polgármestert
Jogerősen öt év végrehajtandó szabadságvesztére ítélte pénteken Cătălin Cherecheş nagybányai polgármestert a kolozsvári ítélőtábla – közölte az Agerpres hírügynökség. A bíróság elutasította a politikus fellebbezését, és fenntartotta a kolozsvári törvényszék alapfokon hozott ítéletét, csupán a mellékbüntetés részletein módosított.
E szerint négy helyett öt évre tiltották el a vádlottat közhivatal betöltésétől. Ugyanakkor a jogerős ítélet szerint lefoglalták a polgármester Porsche Cayenne típusú gépkocsiját és két telkét fedezetként a Cherecheş által fizetendő 65 000 lejes és 5000 eurós kártérítésre.

Az ügyben ítélkező bírói testületnek tagja volt Georgiana Rodica Farcaş Hîngan is, akit korábban Cătălin Cherecheş anyósa megpróbált megvesztegetni. A bírónő az eset után kérte, hogy zárják ki a testületből, de a kérését elutasították.

 

Cătălin Cherecheşt 2018-ban állította bíróság elé a DNA vesztegetés elfogadása, hamis nyilatkozattétel és szavazatvásárlás vádjával. Ezeket a bűncselekményeket parlamenti képviselőként (2011-ben) és polgármesterként (2013-ban) követte el.
Ugyanebben az ügyben vesztegetés miatt bíróság elé állítottak három üzletembert, Marco Wermelingert, Doru Adrian Mihait és Sorinel Mihait. A DNA szerint 2013 folyamán Cătălin Cherecheş polgármesterként a fent említett üzletemberektől különböző pénzösszegeket kért, fogadott el és vett át a hivatala gyakorlásával összefüggésben. Emellett a vádlott 2011 januárja és 2013 júniusa között képviselőként, majd polgármesterként egy kereskedelmi társaság ügyvezetői minőségében a tisztségeivel összeférhetetlen tevékenységet folytatott, többek között szerződéseket kötött és számlákat állított ki. Ugyanakkor az ügyészek szerint Cătălin Cherecheş 2013 és 2018 közötti vagyonnyilatkozatai valótlanságokat tartalmaznak. A DNA vádirata szerint a 2012-es helyhatósági választási kampányban a vádlott 17 000 euró és 5000 lejt ajánlott egy helyi pártszervezeti elnöknek azért, hogy közbenjárásával megkaphassa az illető párt szimpatizánsainak szavazatait. 

A rendőrség pénteken körözést rendelt el az ügyben, ugyanis a politikust nem találták otthon a hatóságok, amikor börtönbe akarták kísérni.

Borítókép: Facebook

promedtudo2Hirdetés