Hétvégén is letölthetnék büntetésüket az 5 évre vagy annál kevesebbre ítéltek?

Hétvégén is letölthetnék büntetésüket az 5 évre vagy annál kevesebbre ítéltek?
Az 5 évnyi vagy annál rövidebb szabadságvesztésre ítélt személyek, beleértve a korrupció miatt elítélteket – de az erőszakos bűncselekmények elkövetőit nem –, házi őrizetben vagy hétvégén is letölthetik majd büntetésüket, ha a parlament elfogadja a jogi bizottság módosításait.

A módosításokat a Szociáldemokrata Párt (PSD) javasolta a képviselőház jogi bizottságban, kedden.

A testület által elfogadott változtatások szerint az 5 évnyi vagy annál rövidebb szabadságvesztésre ítélt személyek, beleértve a korrupció miatt elítélteket is, alternatív módokon is letölthetik börtönbüntetésüket, akár házi őrizetben, vagy felosztva, hétvégeken, egy külön erre a célra létrehozott központban.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) bírálta a módosításokat, mondván, azok alapjaiban változtatják meg az általuk benyújtott törvénytervezetet.

A bíró akkor rendelheti el az említett könnyítéseket, ha az 5 évre vagy annál kevesebbre ítélt személy büntetésének egyötödét már letöltötte. Azokra az elítéltekre, akik addig letöltött szabadságvesztésük alatt fegyelmi kihágást követtek el, az intézkedés nem vonatkozna.

A házi őrizet és a hétvégi szabadságvesztés mellett a bíró vegyes letöltést is elrendelhet, ebben az esetben az elítélt a hétvégi őrizet mellett hétköznapokon a közösség számára hasznos munkát végezhetne.

A jogszabály nem vonatkozna azokra a személyekre, akiket erőszakos bűncselekmények miatt ítéltek el, vagy akik tettük elkövetésekor kihasználták az áldozat fizikai vagy lelki tehetetlenségét. Az eredeti tervezetben még az szerepelt, hogy az alternatívák a hivatali visszaélésekre vagy a korrupciós tettekre sem vonatkoznak, de ezt a kitételt a bizottság eltörölte.

A jogi bizottság az RMDSZ javaslatát is elfogadta, amely szerint ismét 20 nappal rövidül meg a büntetése azoknak, akik könyvet írnak a börtönben.

A szakjelentésről a képviselőház plénuma szavaz majd.

Képünk illusztráció