Kormányfő: a Pfizer BioNTech vakcina újabb szállítmánya érkezik

Kormányfő: a Pfizer BioNTech vakcina újabb szállítmánya érkezik
A Pfizer BioNTech vakcina újabb szállítmánya hétfőn vagy kedden érkezik az országba, jelentette ki ma Florin Cîţu kormányfő.
Az eredeti tervek szerint a Pfizer BioNTech nyolcadik, 163 800 dózist tartalmazó szállítmányának légi úton kellett volna megérkeznie hétfőn a bukaresti, kolozsvári és temesvári repülőtérre.

„Ezt nem sikerült megvalósítani. Lehetséges azonban, hogy még a mai nap folyamán megérkezik a szállítmány. Vagy ma, vagy holnap. Beszéltem a védelmi minisztériummal is, hogy lássuk, létezik-e rá lehetőség, hogy el tudjuk mi hozni a vakcinákat. Ezeket amúgy is a második dózis beadására használjuk fel, nem lesznek csúszások emiatt az előjegyzésekben” - mondta Cîţu a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottságának ülése előtt.

A kormányfő szerint a koronavírus elleni oltáskampány nagyon jól halad.

„Ebben a hónapban közel 800 ezer dózis AstraZeneca oltás is érkezik. Február 10-étől kezdődően erre a vakcinára is elkezdjük az előjegyzéseket, és a teljes szállítmányt az első dózis beadására használjuk fel. Az AstraZeneca esetében ugyanis két hónappal az első dózis után kell beadni a második dózist. Ez tehát azt jelenti, hogy további 800 ezer személyt tudunk előjegyezni oltásra. Ma láttam a Bloomberg egy jelentését. Globális szinten Románia tartja a 14. helyet az oltási kampányt illetően. Az oltási kampány nagyon jól halad, de természetesen vannak rövidtávú problémák, amelyek azonban nem tőlünk függnek” - fejtette ki Florin Cîţu.

A kormányfő elismételte, hogy a becslések szerint szeptemberig több mint 10 millió személyt oltanak be.