Kormányalakítás: hétfőn véglegesítik a kormányprogramot, több miniszterelnök-jelöltet javasolnak

Kormányalakítás: hétfőn véglegesítik a kormányprogramot, több miniszterelnök-jelöltet javasolnak
Vasárnap folytatta tárgyalásait a kormányalakításról valamint kormányzási programról a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD). Ezt követően a parlamentben tartott sajtótájékoztatón Florin Cîţu bejelentette, több miniszterelnök-jelöltet is fog javasolni a két alakulat az államfőnek.

A PNL elnöke nem említett neveket, és nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy szerepel-e a majd a kormányfői tisztségre javasolt személyek között – számol be az Agerpres.

Florin Cîţu elmondta, nem tudni még, hogy mikor konzultálnak a PNL és a PSD vezetői az államfővel a miniszterelnök-jelöltekről, de szeretné, ha a találkozót legkésőbb hétfőn megtartanák. Közölte, hogy a vasárnapi megállapodásuk szerint hétfőn véglegesítik a kormányprogramot, utána térnek rá a koalíciós megállapodás kidolgozására.

Florin Cîţu PNL-elnök beszámolója szerint vasárnap megállapodás született a PNL és PSD között a nyugdíjak és a gyerekpénz január elsejei emeléséről. A nyugdíjemelés mértéke vélhetően meghaladja majd a 7 százalékot, de a pontos arányt csak a későbbiekben, a szükséges költségvetési kiadások ismeretében határozzák meg. A gyerekpénz a hatályos törvény által előírt módon nő. Az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség felszámolásáról elmondta: a PSD is olyan megoldást támogat, amelyik tiszteletben tartja az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus ajánlásait. “Az egységes adókulcs pedig marad” - zárta sajtónyilatkozatát a PNL elnöke.

A PSD elnöke, Marcel Ciolacu a kormányalakítási tárgyalások vasárnapi fordulója után az újságíróknak elmondta: két megoldás javasolnak majd az államfőnek. Az egyik szerint a kormányfői tisztséget a két pártelnök felváltva fogja betölteni, a másik szerint a két párt javasol egy közös miniszterelnök-jelöltet.

Cîţu: “bizarr korábban ellenzékből bírált javaslatokról vitázni”

A pártja székházában tartott vasárnapi sajtótájékoztatóján Florin Cîţu “bizarrnak” nevezte, hogy most olyan javaslatokról vitázzon a Szociáldemokrata Párttal a kormányalakítási tárgyalásokon, amelyeket annak idején ellenzékből bírált, mint például a szolidaritási adó vagy a családi jövedelemadó. Hozzátette, hogy az említett intézkedések szerepeltek a PSD programjában, mégsem vezették be ezeket kormányzásuk idején a szociáldemokraták, ami szerinte azt bizonyítja, hogy téves elképzelések voltak. A PNL nem utasítja el a PSD javaslatait, csak azt akarja, hogy ezek gazdaságilag megalapozottak legyenek - mondta. A pártelnök szerint a liberális kormány az elmúlt két évben bebizonyította, hogy adóemelés nélkül is növelhetők a költségvetés bevételei, az állam beavatkozása nélkül is méltányosan eloszthatók a gazdasági erőforrások.

Florin Cîţu kitért arra, hogy jelenleg a hazai önkormányzatok közel felének még a bérek kifizetésére elegendő saját jövedelme sincs. Arra biztatta az anyagi gondokkal küszködő helyhatóságokat, hogy ne a kormányhoz forduljanak támogatásért, hanem növeljék a helyi adókat, mert erre a törvény lehetőséget ad. Hozzátette, hogy a PNL több polgármestere már meg is tette ezt a lépést. A politikus hangsúlyozta azt is, hogy nem növelhetők tetszőlegesen a nyugdíjak és a közalkalmazotti fizetések Romániában, mert ez veszélyeztetné a gazdaság stabilitását.