Könyvadomány a Sapientia EMTE jogi tanszékének

Könyvadomány a Sapientia EMTE jogi tanszékének
Több mint hétszáz könyvet adományozott a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) és Rokolya Gábor magyarországi nyugalmazott közjegyző a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) jogi tanszékének. Az adományt Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja adta át ma délelőtt Tonk Mártonnak, a Sapientia EMTE rektorának, a kar kolozsvári Tordai úti épületében.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) adománya Dósa Elek Erdélyhoni jogtudomány I-III. című reprint kiadványának száz példányát tartalmazza. Rokolya Gábor adománya 579 magyar és idegen nyelvű jogi szakkönyvet, lexikonokat, történelmi monográfiákat, 65 évfolyam történeti és külhoni helytörténeti folyóiratokat is tartalmaz. A könyvadomány mellett 6 CD-t is kapott a Sapientia EMTE, amelyeken a MOKK színjátszó csapata néhány, közjegyzők életét megörökítő előadása található. 

A Sapientia EMTE jogi tanszékének érkezett magyarországi könyvadomány kapcsán Mile Lajos főkonzultól megtudtuk: a mostani könyvadomány előzménye az a 2018. tavaszán tett látogatás, aminek alkalmával a Magyar Országos Közjegyzői Kamara negyven közjegyzője látogatott Kolozsvárra. Akkor megkoszorúzták Gidófalvy István kolozsvári királyi közjegyző házsongárdi sírját, a Sapientián pedig felavatták az egykori királyi közjegyző mellszobrát.

Tonk Márton, a Sapientia rektora elmondta: az egyetem régóta együttműködik Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusával, és ezt a jövőben is folytatják. A most kapott könyvadomány majd átkerül a jogtudományi tanszék Erzsébet/E. Racovita út 30. szám alatti Collegium Iuridicum szakkollégiumba. Az egyetem nem zárkózik el attól, hogy a mostani könyvadomány egy részét digitalizálja, hogy még gyorsabb és könnyebb hozzáférést biztosítson a jogászhallgatók számára. A Sapientia EMTE idén ünnepli fennállásának huszadik, míg a jogi tanszék tízedik évfordulóját. Az ünnepi alkalom megünneplési módjáról majd csak márciusban döntenek, a járványhelyzettől függően. Az eseményt vélhetőleg október első hetében szervezik.