Koncerttel hívják fel a figyelmet a mentális betegségekre

Koncerttel hívják fel a figyelmet a mentális betegségekre
Az Estuar Alapítvány kolozsvári nappali központja és a Mano&Gregor együttes jótékonysági koncertre vár mindenkit 2023. március 3-án 21 órakor a Kârciuma – The Public House and Taste kocsmába. A koncert része az indie folk együttes kampányának, amellyel a mentális betegségek elterjedtségére, a segítségkérés fontosságára hívják fel a figyelmet. Erről szól legújabb daluk és annak videoklipje is, amely február 26-tól lesz elérhető az együttes manoandgregor.com honlapján.

Az új dalukkal és videoklipjükkel pont arra szeretnének rávilágítani, hogy milyen nehéz olyan világban mentálisan egészségesnek maradni, ahol a mindennapjainkat háborús és más szörnyűségekről szóló hírek töltik ki. Így nem marad más esély a mentális túlélésre, mint a nehézségek felvállalása, ezáltal azok orvoslása. – Úgy döntöttünk, hogy zenekarunk minden tagja mesél arról, ami az életében nagy nehézségeket okozott és óriási kihívás elé állította. Azért tesszük, hogy senki se érezze magát egyedül a problémáival és merjen, akarjon segítséget kérni, ha betelt a pohár és nem bírja már – írják az együttes tagjai Facebook-oldalukon.

Az Estuar Alapítvány 1993-ban jött létre Romániában az első olyan szervezetként, amely szociális szolgáltatások hálóját építette ki felnőtt mentális betegek számára nappali központok és védett otthonok formájában. Ezen akkreditált szolgáltatások helyi, országos és nemzetközi elismeréseket is kiérdemeltek már. Az Estuar Alapítvány négy városban van jelen: Bukarestben, Ploiestien, Giurgiuban és Kolozsváron. Évente kétezer rászorulón segít. Kolozsváron 26 éve tevékenykednek az alapítvány munkatársai, nappali központot is működtetnek felnőtt mentális betegek számára.

A statisztikák egyre aggasztóbb számokat mutatnak. A WHO adatai szerint háromból egy embernél esélyes, hogy élete folyamán valamikor mentális betegség kialakuljon. Sok minden kiválthatja, biológiai, genetikai és környezeti hatás egyaránt. Mentális egészségünket befolyásolja a gazdasági-szociális kontextusunk, életünk minősége, családi és szociális stabilitásunk. Emellett ott van a stressz, mint kockázati tényező.

A Mano&Gregor együttes 2022-ben alakult, azzal a szándékkal, hogy itthon is minél több emberrel megismertessék és megszeretessék az indie folk zenei stílust. A sepsiszentgyörgyi születésű, Kolozsváron élő Ráduly Botond Manó énekes és Petri Gergő gitáros két éve dolgozik a Manó&Gregor nevű, stílusát tekintve idehaza úttörőnek számító új zenekaruk dalain, amelyet Kádár J. Zoltán, Kis Tamás és Szekeres Árpád is erősít. Nemcsak a dalok hangzásvilága egyedi, hanem a szövegvilág is, hiszen a srácok nemcsak örömzenélnek, hanem üzenni is szeretnének a nagyközönségnek, így mindenki számára érthető nyelven, angolul közvetítik meg dalszövegeiket. Céljuk lebontani a falakat a zenészek és a zenekedvelők között. Remélik, hogy ez sikerülni fog.