Kolozsvárra értek az otthonról haza kerékpározók

Kolozsvárra értek az otthonról haza kerékpározók
Az eredetileg tervezett időponthoz képest ugyan egyórás késéssel – a kánikula alaposan megnehezítette dolgukat –, de szerencsésen és épségben Kolozsvárra érkeztek tegnap délután azok a kerékpározók, akik Budapest úticéllal Sepsiszentgyörgyről indultak útnak még augusztus 12-én, az Aktív Magyaroroszág csapata által szervezett Otthonról Haza kerékpártúra keretében.

A félszáz kerekes vasárnap reggel Marosvásárhelyről folytatta útját, ahol még további mintegy tucatnyian csatlakoztak hozzájuk a Kolozsvárig tartó szakaszon, köztük kollégánk, Kiss Olivér is. A csapat – a legfiatalabb bringás a 13 éves, magyarországi Dobos Anita, a legidősebb a 72 éves Constantin Popescu – a nagy meleg ellenére kitartóan tekerte le a több mint 110 kilométeres távot, csak Magyarszováton tartott hosszabb pihenőt.

A bringásokat Magyarszováton a helyi polgármester, Szabó Mihály fogadta, majd a Kolozsvárig hátralévő közel 40 km-es szakaszon a KIFOR és az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének mintegy 10 fős fiatal csapata is csatlakozott hozzájuk, így Antal Géza megyei tanácsos, valamint Csorba Zsuzsi Emese KIFOR elnök is velük érkezett Kolozsvárra. Az augusztus 20-i budapesti ünnepségekre tartók hétfőn 7,45-kor indulnak tovább Kajántó irányába, majd Kisesküllőnél hagyják el Kolozs megyét, hogy a nap végére Zilahra érkezzenek.

Amint arról nemrég beszámoltunk, a Pesti Fiatalokért Egyesület és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ szervezésében, az Otthonról haza elnevezésű nagyszabású sportprogram-sorozat részeként, a Kössük össze két keréken a magyarságot jelmondattal négy erdélyi kerékpáros túra (Máramarosszigetről, Nagyszalontáról, Sepsiszentgyörgyről és Kézdivásárhelyről) indult a napokban Budapestre. (B. B.)