Kolozs megye: tíz új koronavírusos, hiánycikk a tesztanyag

Kolozs megye: tíz új koronavírusos, hiánycikk a tesztanyag
Péntek délig tíz új Kolozs megyei koronavírusos megbetegedést igazoltak vissza a koronavírusos tesztek. Jelenleg összesen 15 beteget kezelnek a kolozsvári járványkórházban a koronavírussal való fertőzés miatt.

Mircea Abrudean prefektus elmondta: a csütörtökön elemzett 140 mintából 12 bizonyult pozitívnak, a tizenkét pozitív teszt alanyai közül 10-en Kolozs megyeiek, ketten pedig Maros megyéből származnak. A tíz új beteg közül kilenc kórházi karanténban, egy pedig otthoni elkülönítésben van. A tíz új esetből hat nő (28-47 év közöttiek) és négy férfi (27-41 év közöttiek).

Mircea Abrudean prefektus a laboratóriumi tesztekre vonatkozóan elmondta: a megyében jelenleg 6 vérminta elemzésére alkalmas berendezés van, de ebből egyelőre csak kettőt tudnak használni. Az egyik a járványkórház, a másik az onkológia felszerelése, ám ez utóbbi most nem használható, mert nem áll rendelkezésre a tesztek elvégzéséhez szükséges anyagok. A járványkórház gépe napi 70, míg az onkológián található gép napi 400 tesztet (lenne) képes feldolgozni.

A Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE), a Mezőgazdaság-tudományi és Állatorvosi Egyetem (USAMV) az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (UMF) által felajánlott gépeket sem tudják használni, mert a teszteléshez szükséges anyagok csak a jövő hét végén érkeznek meg.  Az orvosi egyetem gépeivel napi 90, míg a BBTE és az USAMV-n levő felszereléseivel napi 150 vérmintát tudnának megvizsgálni. A megyei kórház által megrendelt gép április elején érkezik majd 3000 tesztanyaggal.  A magáncégek által adományozott gépek sem működőképesek tesztanyag-hiány miatt.