Kőelemeket faragtak újra a Szent Mihály-templomon

Kőelemeket faragtak újra a Szent Mihály-templomon
Július végére befejeződnek a Szent Mihály-plébániatemplom tetőszerkezetének helyreállítási munkálatai, a felállványozott részeken pedig csaknem teljes mértékben elkészültek a restaurátor-csapatok a külső falfelületek tisztításával, javításával is – tájékoztatta lapunkat Kovács Arnold, a templom felújításának generál-kivitelezésével megbízott KÉSZ Építő Zrt. kolozsvári fiókszervezetének képviselője.

A következő szakaszban nekilátnak a külső állványzat költöztetésének, hogy a kőanyaggal kapcsolatos feladatok folytatódhassanak; a falfelület hatalmas, több mint 12 ezer négyzetméter, a köves munkálatok várhatóan 2021 őszéig elhúzódnak. A projekt alapvetően a kőfelületek tisztítására, konzerválására vonatkozik, de például a fiatornyok kőanyaga olyan állapotban volt, hogy – amint képünkön is látható – újra kellett faragni részeket. 

Mostanra már mind a hat fiatoronynál megtörtént a pusztulás-közeli kőelemek cseréje; ezeket magyarvistai kövekből faragták újra – mondta el érdeklődésünkre Kovács Arnold létesítményfelelős. A plébániatemplom hatvan évvel ezelőtti felújítása alkalmával is több helyütt ízlésesen újrafaragtak, s pótoltak kőelemeket, de ezeket sajnos az akkor korszerűnek számító cementalapú habarcsba ágyazták, és ez a kötőanyag valósággal felemésztette a követ, amely jobban tönkrement, mint az eredeti, középkori kőanyag.

A templom belső terében jelenleg is zajlik a boltozatok felső részének, a bolthátaknak a tisztítása, a boltozatokon jelentkezett repedések kijavítása, a szövések, ékelések, injektálások. Jövő hónap közepétől a boltívek alsó részét vakolják, augusztus 10-től pedig várhatóan költöztetik a belső falak mentén is az állványzatot – magyarázta az építőmérnök. Folytatják a kőelemek tisztítását, átvizsgálják s leverik a fellazult vakolatot, a lecsupaszított felületekre pedig az eredeti, középkori megoldást idéző, kanálhátas vakolatot visznek majd fel.

Borítókép: Rohonyi D. Iván