Kisbács is „beszállt” a körgyűrűbe

Kisbács is „beszállt” a körgyűrűbe
A Kolozsvári Városi Tanács mai ülésén megszavazta azt a határozattervezetet, miszerint a majdan épülő városi körgyűrű Kisbács települést is érintse.

Ez azt jelenti, hogy a kolozsvári, szászfenesi, gyalui és apahidai önkormányzat által 2017-ben megkötött partnerségi szerződéshez most Kisbács is csatlakozik. Emil Boc kifejtette: ha a körgyűrű megvalósul, akkor az autópályáról érkező forgalom nem fog Kisbácsból Kolozsvárra tartani, mivel a körgyűrűnek köszönhetően a gépkocsiforgalom kikerüli a várost. A TR35 jelzéssel ellátott körgyűrű és a bekötőutak felépítése után lehetővé válik a közvetlen kapcsolat a közelben levő országutakkal (DN1, DN1C, DN1F, DN16), az európai utakkal és az A3 autópályával.Kisbács csatlakozását a projekthez a többi érintett önkormányzat – a szászfenesi, a gyalui és az apahidai – is jóváhagyta már.

Az Országos Útügyi Infrastruktúra-kezelő Társaság RT (CNAIR) tavaly novemberben fogadta el a kolozsvári körgyűrű tervét, amelynek megvalósításában Kolozsvár mellett több környező település is érintett. A körgyűrű hossza 41.788 méter, 20 csomópontot és 56 bekötőutat akarnak kialakítani. Ez utóbbiakat is jóváhagyta már a CNAIR.

A projektben érintett önkormányzatok vállalják, hogy saját költségükön kidolgozzák a településüket érintő részen a körzeti városrendezési tervet (PUZ), a megvalósíthatósági tanulmányt és a műszaki dokumentációt. A körgyűrű már jóváhagyott nyomvonala lehetővé teszi, hogy csökkenjen az utazással eltöltött idő Kisbács-Szucság-Méra-Szászfenes-Gyalu között, csökkenjen a levegő szennyeződésének mértéke és a városi forgalom.