Kiöregedett a kolozsvári mentőszolgálat autóparkja

Alexandru Rafila: kétezer új mentőautóra van szükség az országban

mentő
Túl kicsi az épület, és régiek a speciális járművek (Fotó: Rohonyi D. Iván)
Néhány nappal ezelőtt Alexandru Rafila egészségügyi miniszter kijelentette: legalább kétezer új mentőautóra lenne szükség a megyei sürgősségi mentőállomásokon, és felkérte a mentőszolgálatok igazgatóit, terjesszenek elő beruházási terveket. Rafila abban reménykedik, hogy az önkormányzatok is hozzájárulnak a mentőszolgálatok autóparkjainak felújításához. Az egészségügyi miniszter ugyanakkor arról is beszélt, hogy fejlesztik a megyék sürgősségi fogadóegységeit, ugyanis sok helyen ezek nem felelnek meg a nagyvárosok igényeinek. Mint ismeretes, Kolozsvár vonatkozásában az évek során mind a mentőszolgálat, mind pedig a Mikó/Clinicilor utcában lévő sürgősség vezetői panaszkodtak a kiöregedett autóparkra, illetve a túl kicsi és nem eléggé felszerelt betegfogadó helyiségre. Lapunk a kolozsvári mentőállomás vezetőjéhez fordult az igények feltérképezésére. Simu Horea a kiöregedett autóparkról és a jelenlegi épület helyzetéről beszélt.

A rendszerváltás óta a romániai mentőszolgálatok folyamatosan humánerőforrás-hiánnyal küszködnek, kevés a megfelelő tapasztalattal rendelkező, a zsúfolt forgalmat és a fegyelmezetlen gépkocsivezetőket szakszerűen „kezelő” gépkocsivezető, az évértékelők alkalmával pedig az intézmények vezetői a kiöregedett autóparkra, az épületek szűkösségére és a felszerelések hiányára panaszkodtak. Nincs ez másként Kolozsváron sem: az esztendők során a Kolozs Megyei Mentőszolgálat illetékesei folyamatosan azt kérték az illetékesektől, hogy új mentőautókat szerezzenek be, a mentőállomás épületét pedig bővítsék, vagy az intézményt költöztessék el.

A napokban Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a Ialomiţa megyei mentőállomásnál tett látogatás során megállapította: itt is ingatlanfejlesztésre, valamint az autópark korszerűsítésére van szükség. Megállapította azt is, hogy a városi és a megyei önkormányzat nagyobb földterületet bocsátott a tárca rendelkezésére, ahová új mentőállomást lehet építeni. A miniszter abban reménykedik, hogy nemsokára beindítják a megvalósíthatósági tervre vonatkozó licit kiírását, s lehet, még idén elkezdődnek az építkezési munkálatok.

Horia Simu: Kolozsváron nincs sem telek, sem épület

Kolozsvár messze nincs ilyen helyzetben – tudatta lapunkkal a Kolozs Megyei Mentőszolgálat igazgatója.

– Természetes, hogy sokkal nagyobb épületre lenne szükségünk, ezt évek óta hangoztatjuk. A hatóságok azt válaszolták, sajnálják, nincs sem rendelkezésre álló telek, sem pedig létező épület. Remélhetőleg a Szászfenesen építendő új megyei sürgősségi kórházban helyet kap majd a nagyobb állomásunk, amellyel Románia legnagyobb községét és Gyalu lakosságát is kiszolgálja – mondta a Szabadságnak Horia Simu.

A Kolozs Megyei Mentőszolgálat igazgatója hozzátette: létfontosságú a központi székhely, innen ugyanis a város valamennyi pontjára sikerül időben eljutni.

– Ideiglenes megoldás lenne a belvárosi vagy külvárosi alegységek létrehozása. Ideális lenne, ha például a Hajnal negyedben vagy a Mărăşti téren ilyen alegységek létrejöhetnének, mert akkor még gyorsabban kiszolgálhatnánk a betegeket vagy a bajba jutottakat – szögezte le Horia Simu.

Szerinte a kolozsvári alegységeknél elég lenne két-három mentőautó működtetése.

A kolozsvári mentőautók háromnegyede kiöregedett

A Kolozs Megyei Mentőszolgálat vezetőjét az autópark helyzetéről is kérdeztük. Kijelentette: a jelenleg rendelkezésre álló 85 speciális járműből legalább hatvanat le kellene cserélni.

– Elméletileg legalább 5-6 évente új mentőautókra lenne szükség. A Covid-19 világjárvány óta nem folytatták az autóparkfelújítási-programot. Nagy igény van a bevetési és a betegszállítási mentőautók mihamarabbi cseréjére. Egyébként országos szinten hiába rendelnénk meg kétezer járművet, azoknak a megfelelő felszerelésére is gondolni kell. Például lehet, hogy nincs elég defibrillátor a beszállítók készletében – fogalmazott Horia Simu.

A mentőszolgálat igazgatóját a bevetési időről is kérdeztük. Elmondta: rendszerint néhány perc alatt a helyszínre érkeznek a mentőautók, ám az időt nagymértékben befolyásolja a zsúfolt forgalom, a fegyelmezetlen gépkocsivezetők, illetve a speciális bevetési járművek számára fenntartott külön sáv. 

Simu lapuknak a mentőszolgálat jelenlegi épületéről is beszélt. Szerinte az épület udvara valóban túl kicsi a gépkocsik számára, ám a székhely körüli utcákban csak a műszakváltáskor parkolnak a mentőautók.

– Az önkormányzathoz intézett többszöri kérésünkre azt a választ kaptuk, hogy nincs telek vagy már létező ingatlan, ahová elköltözhetnénk – tette hozzá a mentőszolgálat igazgatója.

Az új sürgősségi kórház felépítésével kapcsolatban megtudtuk: december 13-án kijelölték a kivitelezőt a kolozsvári regionális sürgősségi kórház első építési munkálatainak kivitelezésére, amely Románia északnyugati régiójának legfontosabb kórházi infrastrukturális projektje. A hétemeletes ingatlant, 850 ágyat, 19 műtőt, 1400 parkolóhelyet és helikopter-leszállót is magába foglaló befektetés értéke 52 millió lej.