Kilépett a PNL képviselőházi frakciójából Ludovic Orban

Kilépett a PNL képviselőházi frakciójából Ludovic Orban
Ludovic Orban bejelentette, hogy kilép a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakciójából, és független képviselőként folytatja törvényhozói munkáját – közölte az Agerpres hírügynökség. Orban a képviselőház plénuma előtt tette meg bejelentését. A PNL volt elnöke két hete lemondott a képviselőház elnöki tisztségéről is.

Döntését azzal indokolta, hogy erkölcsi kötelessége Románia állampolgáraival szemben a választási kampányban tett ígéreteinek betartása, és jelen helyzetben ez csak úgy lehetséges, ha megválik parlamenti frakciójától. Hozzátette: reméli, hogy a szakítás csak ideiglenes.

Orban úgy vélekedett, hogy a romániai politikában „mesterséges válság alakult ki, mindenki számára érthetetlen okokból”, valamint „szétverték” a legnagyobb kormánypártot és a koalíciót. Az ország a legsúlyosabb járványhelyzetben, a gazdasági válság küszöbén maradt döntőképes kormány nélkül – tette hozzá.

„Nem tudom elfogadni, hogy lobotómiát (pszichosebészet – szerk. megj.) végezzenek rajtam. Csak lobotomizált állapotban tudnék közömbösen, passzív módon cinkos lenni a nemzeti érdek elleni merényletben” – fogalmazott a politikus.

Azt is elmondta, egyelőre nem lép ki a PNL-ből, hisz ennek az alakulatnak „szentelte életét”, de ahhoz, hogy visszatérjen a frakcióba, pártjának teljesítenie kell néhány feltételt.

„A PNL-nek az állampolgárok felé kell fordulnia, és hátat kell fordítania a Cotroceni bérlőjének” – jelentette ki Ludovic Orban.

A média szerint a PNL-t a pártszakadás fenyegeti, fennáll ugyanis a veszélye annak, hogy Orbant az a negyven liberális törvényhozó is követi, aki nyilvánosan kiállt mellette a PNL szeptemberi tisztújítása után. Ha Orban hívei is kilépnek a frakcióból, akkor a PNL már akkor sem tud kormánytöbbséget gyűjteni maga köré a jobboldalon, ha kibékül az USR-vel.