Florin Cîțu a PNL új elnöke

Florin Cîțu a PNL új elnöke
A párt szombati tisztújító kongresszusán legyőzte ellenfelét, Ludovic Orbant, aki négy évig töltötte be a pártelnöki tisztséget.

A szombati kongresszuson Florin Cîţunak 2878 küldött szavazott bizalmat, míg ellenfele, Ludovic Orban 1898 voksot kapott. 

A Nemzeti Liberális Párt mától egy egységes párt - jelentette ki Florin Cîţu miniszterelnök, miután megválasztották az alakulat elnökévé.

"Az eredmény megtisztel, ugyanakkor felelősséggel jár" - fogalmazott a PNL új elnöke, hozzátéve, hogy nem lepte meg a pártelnökválasztás eredménye, mert "a nyertes csapat" jelenti az egyetlen megoldást Románia számára. "Ígérem, hogy minden liberális elnöke leszek. Mától egységes párt vagyunk" - nyomatékosította.

Az eredményhirdetést követően Ludovic Orban bejelentette: lemond a képviselőház elnöki tisztségéről. "A lemondásom hétfőn Florin Cîţu megválasztott elnök asztalán lesz" - mondta a PNL volt vezetője. 

A Szociáldemokrata Párt (PSD) azt üzente a Nemzeti Liberális Párt (PNL) újonnan megválasztott elnökének, Florin Cîţunak, hogy várják őt a parlamentbe a bizalmatlansági indítvánnyal. "Cîţu, várunk a bizalmatlansági indítvánnyal" - ezt az üzenetet tette közzé Facebook-oldalán a PSD kevéssel azután, hogy a liberálisok kongresszusán kihirdették az elnökválasztás győztesét.

Cîțu visszaállítaná a koalíciót – az USR PLUS visszakaphatja tárcáit

Nagy esélyt lát a Nemzeti Liberális Párt (PNL) új elnöke, Florin Cîţu a PNL-USR PLUS-RMDSZ koalíció helyreállítására.

A liberálisok szombati tisztújító kongresszusának eredményhirdetése után a miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva elmondta, nagyon kicsi esélyt lát arra, hogy kisebbségi kormányzásra kényszerüljön, sokkal valószínűbb, hogy helyreáll az USR PLUS kilépésével korábban felbomlott koalíció.

A kormányfő közlése szerint a koalíció helyreállítása esetén nem merül fel a minisztériumok újraosztása, ha az USR PLUS visszatér, akkor megkapja a korábbi tárcáit.

Bejelentette: jövő héten bizalmi szavazást kér a parlamentben a jelenlegi ügyvivő miniszterek helyét átvevő új tárcavezetők számára. Elmondta, egyeztetett a jogi szakértőkkel, akik szerint a parlamentnek nem a teljes kormánynak, csak az új minisztereknek kell bizalmat szavaznia.

Arra a kérdésre, hogy várhatók-e további minisztercserék, Florin Cîţu kijelentette: erről a PNL ügyvezető elnöksége dönt. Elmondta azt is: mindent megtesz annak érdekében, hogy kormányának mandátuma 2024-ig tartson.

Megkérdezték tőle az újságírók, mi lesz a sorsa az őt korábban bíráló liberálisoknak, illetve Ludovic Orban volt pártelnöknek. "Nincs boszorkányüldözés a PNL-ben, mindannyian PNL-tagok, köszönetet mondok azoknak is, akik ma kifütyültek, és azoknak is, akik rám szavaztak" - válaszolt az új pártelnök. “Ludovic Orban fontos szerepet tölt be a Nemzeti Liberális Pártban (PNL), a továbbiakban is számítanak a tapasztalatára”, mondta.

Arról, hogy Ludovic Orban lemondani készül a képviselőházi elnöki tisztségről, Cîţu azt nyilatkozta: a volt pártelnöknek a lemondását nem a kormányhoz kell benyújtania, ahogyan kilátásba helyezte, hanem a parlamenthez. A miniszterelnök hozzátette, beszélni fog a napokban Orbannal. Hozzátette, ha mégis lemond az alsóházi elnöki tisztségről, első körben egy ideiglenes házelnököt neveznek ki a helyére.