Kétévi kihagyás után látogat Merkel ismét Oroszországba

Kétévi kihagyás után látogat Merkel ismét Oroszországba
Kétévi kihagyás után látogat ismét Oroszországba kedden Angela Merkel német kancellár, hogy Szocsiban találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A kétoldalú viszony Oroszország 2014-es ukrajnai beavatkozása nyomán romlott meg. A kereskedelmi forgalom a 2012-es 80 milliárd eurós szintről tavaly 50 milliárdra esett vissza.

A német kancellár legutóbb a nácizmus ellen aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából kereste fel Moszkvát. Előtte, a kétoldalú találkozón 2013 júniusában, a szentpétervári G20-csúcs alkalmából pedig ugyanazon év szeptemberében járt utoljára Oroszországban. 

Merkel most a G20-csoport júliusi hamburgi csúcstalálkozója előkészítése keretében érkezik Putyinhoz, de a várakozások szerint a megbeszélések témája lesz az ukrajnai válság, a szíriai és a líbiai konfliktus, valamint a kétoldalú kapcsolatok állapota is.

Megfigyelők szerint a tárgyalásokat beárnyékolják azok az állítások, amelyek szerint a Kreml hackerek és dezinformáció segítségével befolyásolta a tavalyi amerikai és az idei francia választásokat. Németország választópolgárai szeptemberben járulnak majd az urnák elé. 

A két vezető legutóbb tavaly novemberben Berlinben, az ukrajnai rendezésről tárgyaló „normandiai csoport” csúcstalálkozóján találkozott. A felek akkor megegyeztek a minszki megállapodások végrehajtásához vezető útiterv elfogadásában, ám képtelenek voltak egyetértésre jutni a prioritásokban.

Noha Moszkva nem részese az alkunak, Berlin a minszki megállapodások maradéktalan végrehajtását támasztja feltételként az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciók visszavonásához. Az EU-n belül jelenleg vita folyik a Merkel által támogatott, nyáron lejáró gazdasági büntetőintézkedések meghosszabbításáról, amelyet a berlini kormánnyal szemben több német vállalat is ellenez.