Putyin elismeri a szakadár területek függetlenségét

Putyin elismeri a szakadár területek függetlenségét
Vlagyimir Putyin orosz elnök Emmanuel Macronnak és Olaf Scholznak elárulta, hamarosan aláírja a kelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségének elismeréséről szóló rendeletet. Nyugati szakértők szerint az elismerés után a háború majdhogynem elkerülhetetlen.

Vlagyimir Putyin hétfő este telefonon egyeztetett Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral. A Reuters információi szerint Putyin arról tájékoztatta a két európai vezetőt, hogy elismeri a két szakadár kelet-ukrajnai területet független államként.

A kelet-ukrajnai Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok a 2014-es ukrajnai válság és a Krím oroszok általi elfoglalása után, erőteljes orosz támogatással lázadtak fel a központi ukrán vezetéssel szemben, és a polgárháború – kis szünetekkel – azóta is tart.

A két szakadár, oroszbarát terület célja, hogy független államként elszakadjanak Ukrajnától, majd csatlakozzanak az Orosz Föderációhoz. A területek továbbra is Ukrajna részét képezik, amennyiben pedig az oroszok elismerik független államként őket, az gyakorlatilag elkerülhetetlenné teszi a háborút, Ukrajna ugyanis sajátjaként tartja számon a két keleti tartományt.

Vlagyimir Putyin ma már korábban bejelentette, hogy ma hoz döntést a két terület elismeréséről. Dimitrij Medvegyev korábbi elnök és miniszterelnök, a Nemzetbiztonsági Tanács alelnöke már kijelentette, hogy a két terület függetlenségét az orosz kormánynak el kell ismernie. Putyin hamarosan televíziós beszédet intéz az orosz néphez.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az Egyesült Államok hatmilliárd dollár értékű új katonai felszerelés ukrajnai szállítása mellett kötelezte el magát. A védelmi minisztérium bejelentése szerint az ukrán hadsereg számára új megrendelés formájában jutnak majd el az eszközök, amelyeket közbeszerzésként az amerikai hadiipar szereplői és egyéb partnerek gyártanak le.
Külpol
Orosz rakéta- és dróntámadás érte az ukrán fővárost és a nyugat-ukrajnai Lviv régiót vasárnap – közölték ukrán tisztviselők. Készültségbe helyezték a lengyel ügyeletes légierőt, mivel az egyik orosz rakéta megsértette Lengyelország légterét.
Külpol