Két kórházegyüttes építése is elkezdődhet jövőre

Két kórházegyüttes építése is elkezdődhet jövőre
Két jó hírrel is szolgált Alin Tise, a Kolozs Megyei Tanács liberális elnöke mai sajtótájékoztatóján: akár jövőre is elkezdődhet a gyermekkórház és a szervátültetési intézet építése. A Kolozs Megyei Tanács nemzetközi ötletbörzét hirdetett a két egészségügyi létesítmény megtervezésére, és a nyertesek nevét is közzétették. Év végére elkészül a megvalósíthatósági tanulmány és a műszaki terv, így jövő tavasszal a megyei tanács meghirdetheti a kivitelezési versenytárgyalást. Tise a sajtótájékoztatón azt is elmondta: habár a Kolozs megyei magyar prefektus kinevezésekor azt nyilatkozta, le fogja váltatni az RMDSZ-es Vákár Istvánt a megyei alelnöki tisztségből, erről letett, mivel nem szerezte meg az ehhez szükséges politikai támogatást. A tanácselnök hangsúlyozta: nincs személyes kifogása sem Vákár, sem a magyarsága ellen. Tise arról is beszélt, hogy csak azután hirdetik meg az igazgatói versenyvizsgát a Puck Bábszínházban, miután lezárultak a perek a Puck Bábszínház volt igazgatója és az alkalmazottak között.

A napokban hozták nyilvánosságra a Borháncs negyedben épülő gyermekkórház tervezőinek kilétét. Alin Tise megyei tanácselnök mai sajtótájékoztatón bejelentette: a megyei tanács által meghirdetett nemzetközi ötletbörzére beérkezett ajánlatok kiértékelése után a 16,7 hektáron elterülő gyermekkórház-együttest a spanyol-román cégtárulás, azaz a Planho Consultores. S.L.P. és a romániai  4B építészeti tanácsadó cég tervezi meg 31,7 millió lejért, áfamentesen. – A spanyol cég 23 éves tapasztalattal rendelkezik és több referencia-munkát mutatott be. A tervek már a kiértékelés első szakaszában elnyerték a zsűri tetszését – mondta el Tise. Az ötemeletes, 650 férőhelyes alagsori parkolóval rendelkező létesítmény felépítése 150 millió euróba kerül, ezt az Országos Helyreállítási és Reziliencia Tervből (PNRR) fedezik. A kórházban kutatóegységek is helyet kapnak. A 12 részleget számláló komplexumban 510 ágyat biztosítanak a beutalt betegek és 65 ágyat azok szülei számára. Ezen kívül a nappali kezelésre érkezők számára külön kórtermeket alakítanak ki, a sürgős eseteket szállító helikopterek számára is leszállópályát építenek. A tervek szerint a kórháznak 1300 alkalmazottja lesz, közülük 500 orvos – tájékoztatott a megyei tanácselnök. 

A Borháncs negyedi terület eredetileg a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem (USAMV) tulajdonát képezte, ám a megyei tanács és az egyetem csere-egyezményt kötött, amelynek értelmében a Mócok úti gyermekkórház jelenlegi épületét átadják az USAMV-nek miután az új egészségügyi létesítmény elkészül. A megyei tanács már bejegyezte a területre vonatkozó tulajdonjogát a telekkönyvbe is.

Módosulhatnak a Szervátültetési Központ tervei

Ami a Kőkert/Hasdeu utcában megépítendő Szervátültetési Központot illeti, annak tervei még módosulhatnak. A létesítményben négy szerv – tüdő, máj, szív, vese – átültetésére lesz lehetőség. Az egészségügyi intézményt 277 ágyasra tervezik. A központ öt emelettelés négy földalatti szinttel rendelkezik majd. Az egyik alagsori szinten parkolót alakítanak ki, amelyet napközben a lakosok is használhatnak. Szintén az alagsorban kap majd helyet a 12 műtő. A földszinten laboratóriumokat és kutatóhelyiségeket, az első emeleten az intenzív terápiás részleget, a második-ötödik emeleten pedig a kórtermeket alakítják ki. Az épület tetejére itt is helikopterleszállót terveznek. A létesítmény megvalósítása ötvenmillió euróba kerül, erre is országos program keretén belül pályáznak. Tise elmondta: mivel a szervátültetési központ Kőkert/Hasdeu utcai megépítését sokan ellenzik, a tervkészítő céget figyelmeztetni fogják a felhozott ellenérvekre, kifogásokra.

A létesítmény megvalósítása ötvenmillió euróba kerül

„Nem a magyarság ellen van kifogásom"

Alin Tisét az újságírók arról is faggatták, mi a helyzet azzal a kijelentésével, miszerint leváltatná Vákár Istvánt. „Márciusban a Kolozs megyei magyar nemzetiségű prefektus kinevezésekor úgy ítéltem meg, hogy erre a tisztségre a liberális párt jelöltjét kellett volna kinevezni, ezért is elleneztem azt. Sajnos, a megyei tanács tagjai közül nem sikerült kellő számú embert meggyőznöm Vákár leváltásának szükségességéről, ezért úgy ítéltem meg, hogy ez a törekvésem nem kivitelezhető. Nem engedhetem meg magamnak a kísérletezést, hogy olyasmit bocsássak szavazásra, ami nem nyerte el a megfelelő számú többség tetszését. Nyilatkozat szintjén sokkal többen értettek velem egyet” – válaszolta a megyei tanács elnöke, aki azt is igyekezett hangsúlyozni, hogy nem a Vákár nemzetisége ellen volt kifogása.

A kolozsvári Puck bábszínháznak az RMDSZ által is támogatott „elmagyarosításával” kapcsolatban Alin Tise elmondta: csak azután hirdetik meg az igazgatói versenyvizsgát, ha a volt igazgató elleni perek lezárulnak. – A bábszínház igazgatója éveken át minden éves kiértékelésen maximális, azaz tízes jegyet kapott. Tavaly viszont valamivel kilences jegy alattit ért el, ez pedig egybeesett az igazgató és alkalmazottai közötti nézeteltérések nyilvánosságra hozatalával. Ezért a bábszínház igazgatója azt gondolhatta, hogy összefüggésben áll az alacsonyabb jegy és az intézményen belüli konfliktusokkal – mondta Tise. – Közöltem a bábszínház igazgatójával, hogy az idei vizsgán elért jegye megfelelő, nem lehet oka az elégedetlenségre, de a vitát etnikai síkra terelték – tette hozzá. A harminc munkavállalóval működő bábszínházban a román és a magyar tagozatnak is helye van, és a menedzser dolga azok összehangolása – mutatott rá a megyei tanácselnök. – Az intézményt most a főkönyvelő vezeti megbízott igazgatóként. A volt igazgató is megpályázhatja majd az állást, ám ezt csak az után hirdeti meg a megyei tanács, miután lezárultak a volt igazgató elleni perek –magyarázta a megyei tanácselnök.

A Kolozs megyei tanácselnök azt is elmondta, miután túl sok pénz ment el a koronavírus elleni küzdelemre, idén a Kolozs Megyei Tanács nem tudja támogatni a tordai sóbányát, a tordai hasadékot és túri hasadékot összekötő drótkötélpályás felvonó megépítését, habár hét hónappal ezelőtt a Tordai Polgármesteri hivatal és a Kolozs Megyei Tanács már aláírt egy erre vonatkozó egyezményt.