Készülődés a 7. Fehér Megyei Magyar Napokra – nyilvánossá vált a program is

Készülődés a 7. Fehér Megyei Magyar Napokra – nyilvánossá vált a program is
A Fehér Megyei Magyar Napokra június 14. és 18. között kerül sor, a fő helyszín ezúttal is a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium. Fehér megye legnagyobb magyar rendezvényének programját és célkitűzéseit sajtótájékoztatón ismertették.

A rendezvény főszervezője, Lőrincz Helga nagyenyedi alpolgármester elsősorban az újdonságokat emelte ki: idén először lesz ötnapos a fesztivál, amely szerdán egy operett gálával indul, majd a program egy-egy tematikus nappal folytatódik. Az alpolgármester hozzátette: mivel a rendezvény minden korosztályt igyekszik megszólítani, június elsején, a kollégiummal közösen, 300 gyerekkel tartanak Torockószentgyörgyön egy gyereknapot, amely a magyar napok „bemelegítője” lesz.

Az alpolgármestertől azt is megtudtuk: a rendezvényt az idén is egybekötik a Bethlen-kollégium évzárójával és a tornavizsgával, hiszen ezeken minden diák és nagyon sok szülő jelen van, ilyenkor a kézműves sátrakat és a kiállításokat is sokan megtekintik. A csütörtökön 17 órától kezdődő tornavizsga idei témája: „Szállj fel, szabad madár!”.

Pénteken a népi hagyományokra koncentrálnak a szervezők: először kerül a nyilvánosság elé a rekonstruált miriszlói népviselet, fellépnek a megye magyar néptánccsoportjai, este pedig a Halmos Béla-díjas Nyitrai Tamás és zenekara fog fellépni.

A szombati nap kiemelkedő eseményei a Gazdáné Olosz Ella-szőnyegkiállítás megnyitója, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete által kiadott, Fehér megyéről szóló riportkötet bemutatója, a kollégiumi színjátszókör, a Fordított Patkó előadása és az este 21:30-tól kezdődő Csík Zenekar koncertje. Vasárnap lazító programot kínálnak a szervezők: a tompaházi tónál lesz horgász- és halászléfőző valamint íjászverseny.

Lőrincz Helga kihangsúlyozta: a program összeállításában kiemelt figyelmet szenteltek arra, hogy a helyi alkotóknak, előadóknak, termelőknek kellő teret nyújtsanak, így a programban Nagyenyedhez köthető kiállítások is lesznek, a megyében működő zenekarok is teret kapnak. Fülöp Szabolcs helyi RMDSZ tanácsos röviden ismertette a fesztivál gasztronómiai különlegességeit és kiemelte: természetesen a híres enyedi borokat is meg lehet majd kóstolni a fesztiválon.

Szőcs Ildikó, a Bethlen Gábor Kollégium igazgatója, a sajtótájékoztatón elmondta: az iskola, amely a Fehér megyei szórványmagyarság bástyája, nemcsak szimbóluma, hanem a gyakorlatban is kiváló helyszíne a magyar napoknak, hiszen a tágas, zárt udvarban minden elfér, kiváló az akusztikája, ráadásul itt tömörülhet minden program és nem szóródik szét a városban. Az igazgatónő szerint a diákság számára kiváló alkalom adódik a magyar napokon, hogy megszokják, megtanulják az önkéntességet, így lesz majd kinek átadni a közösségépítést. Lőrincz Helga alpolgármester megjegyezte: az önkéntesek száma a rendezvényen évről-évre nőtt, az idén már kritériumokat is fel kellett állítani a túljelentkezés miatt.

Bakk Szabolcs, a rendezvény médiafelelőse, a magyar napok arculatváltására hívta fel a figyelmet, amelynek fő jellemzője, hogy a régi elemeket a nemzeti színekre utaló (magenta, fehér és menta zöld) köntösben jelenítik meg. Ugyanakkor elmagyarázta a jeligét is: szerinte az „Együtt ünnepeljük Fehér megye sokszínűségét” mottó a rendezvény tematikus és kulturális változatosságára utal és egyben kifejezi annak célját is, éspedig az itteni magyarság összefogását, közösségként való megerősítését.

Borítókép: Facebook