Kerámia és himző tábor – értékes időtöltés a Téka Alapítványnál

Kerámia és himző tábor – értékes időtöltés a Téka Alapítványnál
A három, gyerekeknek szánt – a szórványgyerekeknek szóló honismereti és anyanyelvi, a kézműves és a román nyelvi kommunikációs – tábor után július 25-tól a felnőtt kézművesek találkoztak a szamosújvári Téka Alapítvány székhelyén.

A nyolcadik keramikus tábor, a Téka kerámiatanfolya mának régi és újabb hallgatói számára biztosít nyugodt alkotási lehetőséget. Idén 10 – kolozsvári, marosvásárhelyi, szentegyházi és helyi – felnőtt korongozott, agyagot mintázott, díszített és zsengélt, várta, hogy az elkészült tárgy az elképzelthez legyen hasonló. Sok klasszikus darab – csészék, tányérok – mellett érdekesebbnél érdekesebb tárgyak öltöttek formát: tölcsér, házszámtábla, fogas. A résztvevők kipróbálták a tűzzománc technikát is, és Anna-napi ünnepségre is sor került.

Idei újdonságunk, a Szamosújvári Kézműves Egyesület és a Téka Alapítvány partnerségében megszervezett I. Hímző tábor. Fő szervezője Filep Erzsébet, a széki rámán varrottasok szakértője. E tábor célja a hímzés megtanítása a fiatalok számára. A tábor ideje alatt a széki rámán varrás öszszes lépését elsajátíthatták, a rajzolástól, dukkolástól a varrásminták sokféleségéig. A résztvevők közt Sinkó Katalin, magyargyerőmonostori kézműves is jelen volt, kinek Kalotaszegi nagyírásos című könyve a tájegység mintakincsét a köztudatba beemelte. A hímző táborosok is kulturális programokon vettek részt, a széki tanulmányi kiránduláson túl a helyi múzeumban és a válaszúti Kallós gyűjteménybe is ellátogattak.

Első alkalommal szerveztek hímző tábort, amelyen jelen volt Sinkó Katalin, magyargyerőmonosotori kézműves is (balról a harmadik). Fotó forrása: Téka Alapítvány.

A táborok résztvevői közt baráti kapcsolatok is kialakultak, az alkotás közbeni jóízű beszélgetések kizökkentették őket a hétköznapok mókuskerekéből, értékes énidőt töltöttek el Szamosújváron, a Téka Alapítvány székhelyén.

(Borítókép:Tűzzománc ékszerek is készültek. Fotó forrása: Téka Alapítvány)