Megalakul a parlament, PSD-ALDE egyezség

Megalakul a parlament, PSD-ALDE egyezség
Tele energiával és lendülettel vágnak neki a munkának Kolozs megye december 11-én megválasztott RMDSZ-es parlamenti képviselői, Csoma Botond és László Attila, akik ma hivatalosan is elkezdhetik tevékenységüket az ország törvényhozói testületébe. Klaus Johannis államfő december 20-ára, azaz keddre hívta össze az új parlamentet, majd ezt követően szerdán és csütörtökön egyeztetésekre várja a pártokat az új kormány megalakítása érdekében. Az elnök korábban nyomatékosította: az egyeztetések után ő fogja eldönteni, hogy kinek ad kormányalakítási megbízást. A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) vezetője, Calin Popescu Tariceanu tegnap koalíciós együttműködési megállapodást írt alá.

„Tele energiával vágok neki az új feladatnak” – jelentette ki a Szabadságnak az RMDSZ új Kolozs megyei parlamenti képviselője, Csoma Botond, aki tegnap vette át hivatalosan a megválasztását igazoló okiratot.  Az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének nevében megköszönte a kolozsvári és Kolozs megyei polgároknak, hogy megtiszteltek bizalmukkal.

„Úgy érzem, viszonylag jó eredményt értünk el a választásokon, amelyet józansággal és alázattal kell értelmeznünk, tárgyilagosan elemezve minden ehhez hozzájáruló  tényezőt. Ugyanakkor sajnálom, 173 szavazaton múlt, hogy Hegedüs Csilla nem került be a képviselőházba, nagy szükségünk lett volna szakamai tudására, határozott kiállására és nem utolsó sorban női mivoltából származó életszemléletére, mert a közügyek képviselete nem lehet kizárólag a férfiak feladata” – hangsúlyozta Csoma Botond.

Mint fogalmazott, a törvényhozói testületben a Kolozs megyei magyarok érdekeit fogja képviselni, síkra száll a nyelvi jogokért, tenni szeretne az oktatási törvény módosításáért, de olyan egyéb jogszabály-tervezeteket is kezdeményezne, amelyek a magyarság javát szolgálják.

Kérdésünkre a második parlamenti mandátumát kezdő László Attila mindenekelőtt köszönetet mondott mindazoknak, akik bizalmat szavaztak neki.Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem sikerült visszaszerezni Kolozs megyében a második képviselői tisztséget, amelyet a 2008-as parlamenti választásokig az RMDSZ tudhatott magáénak.

„Most a legfontosabb teendő visszaszerezni a társadalomnak a parlamentbe, így a szenátusba vetett bizalmát. Mászrészt remélem, hogy az elkövetkező négy évben a törvényhozói testület olyan témákkal is foglalkozik majd, amelyekre az elmúlt időszakban nem terjedt ki a figyelme, és nem tett eleget a társadalom elvárásainak, mint példáuk a demográfiai kérdések, az oktatási problémák stb” – nyilatkozta  László Attila régi-új szenátor. Hozzátette: a parlament megalakulása során a képviselők leteszik az esküt, megválasztják a két ház vezetőségét, majd ezt követően létrejönnek a szakbizottságok. 

A Szociáldemokrata Pártot (PSD), a Nemzeti Liberális Pártot (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) és az RMDSZ-t szerdára hívta meg Klaus Johannis államfő a Cotroceni-palotába a leendő kormány megalakításáról szóló tárgyalásra. A Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE), a Népi Mozgalom Pártot (PMP) és a nemzeti kisebbségek képviselőit csütörtökön várják az államelnöki hivatalba. A konzultációk menetrendjét hétfőn ismertette Mădălina Dobrovolschi, az államelnök szóvivője, aki egyben közölte, hogy valamennyi politikai alakulatot öten képviselhetik. A forgatókönyvet a pártok által megszerzett mandátumok függvényében alakították ki, ezért fordulhat elő, hogy a PSD és az ALDE különböző napokon egyeztet Klaus Johannis államfővel. A két napos tárgyalássorozat után az ország elnöke kielemzi a helyzetet, és nyilvánosan bejelenti következtetéseit – mondta a szóvivő.

A választásokon győztes PSD és ALDE vezetői, Liviu Dragnea és Calin Popescu Tariceanu ma délután koalíciós megállapodást írtak alá. A két párt elnöke elmondta: egyezség született köztük arra vonatkozóan, hogy közös miniszterelnök-jelölt személyére vonatkozóan a PSD tesz javaslatot, illetve kölcsönös támogatásukról biztosították egymást  a parlamentben. Ugyanakkor jelezték, bár Klaus Johannis külön-külön hívta őket egyeztetni, közösen akarnak megjelenni szerdán a kormányalakítási konzultáción. A négy évre szóló szerződés szerint a koalíciós pártok parlamenti súlyuk arányában vesznek részt a leendő kormányban. Dragnea megerősítette múlt heti bejelentését, miszerint parlamenti együttműködést ajánlanak az RMDSZ-nek.