Katar, Doha: csodalámpás és repülőszőnyeg helyett ultramodern, dúsgazdag emírség (1.)

Ahol a felhőkarcolók se szárnyalják túl a szigorú hagyományokat

Doha
A modern Doha (Fotók: Maier-Orosz Judit/Liviu Bursuc)

MAIER-OROSZ JUDIT

A koronavírus okozta Covid 19-világjárvány miatti kényszerű versenyszünet következtében a világbajnokságok rendszerint két évente rendezett üteme módosult, és rövid hat hónapra a Japánban megtartott szenior világbajnokság után, már idén februárban beütemezték a következő világversenyt Katarban. Az idő rövidsége és a két egymás utáni megterhelő megpróbáltatással lehet magyarázni, hogy míg Japánban 6000, addig Katarban csak 2600 versenyző jelentkezett a megmérettetésre. Számunkra előny, hogy hetente két alkalommal van repülőjárat bukaresti átszállással Kolozsvár és Doha (Katar fővárosa) között. Maga a repülőút csak öt és fél óra, de a bukaresti várakozással jól elhúzódott az idő. Elkísért a kolozsvári Universitatea úszóklub edzője, Soit Philgas, aki interneten keresztül bérelt egy autót, amely várt bennünket a katari Hamad repülőtéren. Nevét Katar korábbi emírjéről, Hamad bin Khalifa Al Thaniról kapta és az ország nemzetközi légitársasága, a Qatar Airways. Több repülő érkezhetett vendégmunkásokkal, rengetegen várakoztak a szigorú útlevélvizsgálatra, körülbelül két és fél órába telt, amíg onnan kiszabadultunk. Majdnem megfulladtam a számra feltett maszk miatt, amit az egész repülőút alatt is hordtam, mert nem szerettem volna valami vírust felszedni a verseny előtt.

Az első nemzetközi repülőteret azért építették, hogy megszilárdítsák a város idegenforgalmi ágazatát. Ezt 2014-ben a Hamad nemzetközi repülőtér váltotta fel, amely majdnem kétszer akkora, mint az előbbi és a világ két leghosszabb kifutópályájával rendelkezik. 2021-ben elnyerte a világ legjobb repülőterének járó Skytrax-díjat, ezzel véget vetett a szingapúri Changi repülőtér hétéves dominanciájának.

Parányi kis félsziget

Katar független emírség a Perzsa-öböl nyugati partján, 11 437 négyzetkilométer nagyságú téglalap alakú nyúlfarknyi félsziget, kilencszer kisebb, mint Erdély. Egyedüli, 60 km hosszú határa Szaúd-Arábiával van. Bahrein szigete körülbelül 40 km-re északnyugatra található Katartól a Perzsa-öbölben. Katar területének nagy része enyhén felboltozódó, alacsonyan fekvő sivatagos alföld. A nyugati és északi partok mentén a dombok magassága körülbelül 40 méter, a 103 méteres Abu al-Bawl domb az ország legmagasabb pontja. Topográfiai jellemzői a homokdünék és sósíkságok. Az ország 560 km hosszú tengerparttal rendelkezik és korallzátonyokkal van övezve. Területén nincsenek édesvízű folyók vagy tavak. A talaj sótartalma mind a tengerparti, mind a mezőgazdasági régiókban magas.

Kiautóztunk a félsziget belsejébe, de homokon és néhány bozóton, valamint a Forma–1-nek kiépített autópályán kívül semmi érdemlegeset nem láttunk. Közben tankoltunk és álmélkodva láttuk, hogy a benzin ára 2,5 lej/liter volt. Amikor ilyen sivár területeket látok, mindig Erdély jut eszembe, a hegyekkel körülvett bővizű folyóival és a színben egymást váltó gyönyörű négy évszakával. Nem csoda, hogy a sivatagos, kopár talaja miatt, ahol semmi sem terem, az ásványi kincsek nélküli Katar az 1950-es évekig a világ egyik legszegényebb államának számított. Az 1970-es években a bennszülött katariak már a világon az egyik legmagasabb, egy főre jutó jövedelmet élvezték.

A második világháború előtt Katar lakossága csak gyöngyházzal, halászattal és némi kereskedelemmel foglalkozott. Az ország jelenlegi jóléte az 1939-ben felfedezett és 1949-ben elkezdett kőolaj-kitermelésből és annak exportjából származik. Az 1970-es évek elején a kőolaj mellett a világ legnagyobb földgázlelőhelyét fedezték fel a katari félsziget északi részén. A cseppfolyósított földgázkitermelés azonban csak húsz évvel később, 1991-ben kezdődött, amikor elkészült a Ras Laffan Industrial City.

Mi február végén érkeztünk, a mondhatni szokatlanul enyhe európai télből a helyi, szintén téli évszaknak megfelelő éghajlatba. A tíznapos ott-tartózkodásunk alatt a hőmérő higanyszála 24–27 °C között mozgott. Néha szeles volt az idő, ezért csak akkor volt szükség egy vékony kabátra. Alapvetően két főévszak létezik, egy hűvősebb, decembertől februárig, és egy forró, áprilistól októberig. Májustól október közepéig a hőmérséklet eléri az 50 °C-t is, csapadék, eső nagyon ritka jelenség.

Több dohai székhelyű építőipari vállalat különféle hűtési technológiát vezetett be. Ez magába foglalhatja az optikai jelenségek, például árnyékok létrehozását, drága technikák, szellőztetés, hűtőközegek, párátlanítók alkalmazását. Foglalkoznak időjárásmódosítási-módszerekkel, mint például a felhővetés, és fehérebb, világosabb építőanya­gok felhasználásával.

Növényzet csak északon található, ahol az ország öntözött mezőgazdasági területei találhatók. Nagyon csekély számú állat van a félszigeten, a kormány programot indított az arab orix, Katar nemzeti állata védelmére.

Migráns vendégmunkások sokasága

Katart eredetileg az Arab-félsziget középső részéről származó beduin nomádok lakták. Érdekes módon a katari állampolgárok ma a teljes lakosságnak csak egy kis részét, nagyjából egy tizedét teszik ki. Az 1970-től kezdődő gazdasági növekedés következtében a termelés a külföldi munkavállalóktól függ – főleg a dél-ázsiai államokból, Pakisztánból, Indiából, a Fülöp-szigetekről, valamint Iránból jönnek –, akiknek száma jóval meghaladja a helybeli lakosokét. 2017 elején Katar teljes népessége 2,6 milió volt, ebből csak 313 ezer volt katari állampolgár. A férfi munkások beáramlása felborította a nemek arányát, és a 2020-as becslés alapján a nők a népességnek csak egy negyedét teszik ki. A kifejezetten alacsony halálozási ráta ellenére a világátlagnál alacsonyabb a születési rátája, viszont a bevándorlás a legmagasabb a Perzsa-öböl régiójának országai közül, és a harmadik legmagasabb a világon. A várható élettartam a férfiaknál 77, a nőknél 81 év. A nomád életmód pedig jóformán eltűnt. Az arab a hivatalos nyelv és a legtöbb katari az öböl arab dialektusát beszéli. A modern standard arab nyelvet és az angolt tanítják az iskolákban. A nagyszámú migráns főleg a perzsa és urdu nyelvet beszéli, ezenkívül használatos a maláji, tamil, bengáli, spanyol, szingaléz és hindi.

Tipikus arab világ

Az iszlám a hivatalos vallás, a katariak nagy része szunnita muszlim, van egy kis síita kissebbség. A müezin napjában ötször szólítja fel imádságra a hívőket, sok helyen hangszórókkal helyettesítik a személyt. A müezin a muszlimoknál eredetileg a harang szerepét töltötte be. Doha 150 000 keresztény lakosságának több mint 90 százaléka katolikus. Az emírnek, az egyházaknak szánt földek kiosztásáról szóló rendeletét követően 2008 márciusában megnyílt Dohában az első katolikus templom, a Rózsafüzér Boldogasszony, ezen kívül még számos keresztény templom található a fővárosban. A nem katari lakosság vallási összetétele változatosabb, a legnagyobb vallási csoportokat a muszlimok, keresztények és hinduk alkotják.

Az uralkodó Thani család ugyanazt a Wahhabi iszlám vonalat tartja be, mint Szaúd-Arábia uralkodói, bár nem olyan szigorúan. A nőknek például nagyobb a szabadságuk Katarban, mint az öböl arab államaiban. A saría a jogrendszer és benne van – bár még nem volt példa – a nők megkövezése hűtlenség esetén. Engem mellbevágott az itt tapasztalt patriárchátus. Amikor élemiszert mentem vásárolni, a férfiak az üzlet bejáratnál nemhogy előre engedtek volna, hanem jóformán félrelöktek, az övék volt az elsőbbség. Az edzőm megpróbálta őket úgymond megleckéztetni olyan formán, hogy kinyitotta előttem az ajtót és meghajolva betessékelt a helyiségbe. Még azt is javasolta, hogy a vendéglőben az étrendet, amit természetesen neki nyújtottak először, kapjam ki a kezéből, fenyegetőzzek és szidalmazzam – na, de erre nem került sor.

Katar hírnevet szerzett magának

A 20. század végétől a katari kormány számos kezdeményezést indított az ország gazdaságának változatossá tételére, hogy csökkentse a kőolaj- és földgázforrásoktól való függőségét, amelyek kitermelése véges és belátható időn belül elapad. Ezeket a próbálkozásokat főként az tette lehetővé, hogy 1995-ben Hamad al Thani fiatal emír vette át a hatalmat, és számos liberalizációs stratégiát kezdeményezett Katarnak a globális gazdasági hálózatok előtti megnyitására. Szándéka és elképzelése az volt, hogy Katart kőolaj- és földgáz alapú jóléti államból növekvő öböl-központtá változtassa, és országa Ázsia, Európa és Afrika közötti közlekedési és szolgáltatási csomóponttá váljon. A turizmust kulcsfontosságú tényezőként határozták meg, és nagy hangsúlyt fektettek a nemzetközi sportesemények helybeli megszervezésére. A katari sportesemények sikertörténete a Qatar Open tenisztornával kezdődött, majd 2006-ban az Ázsiai Játékok színtere, és a legkiemelkedőbb rendezvény a 2022-es labdarúgó világbajnokság megszervezése volt. Az oktatás és tudomány fejlesztésére megalapították a Qatar Fundation nonprofit szervezetet és a több egyetemi létesítményt tömörítő Education City-t.

Az oktatás ingyenes, de nem kötelező minden 6 és 16 év közötti állampolgár számára. Az osztályok nemek szerint vannak elkülönítve. Katar bőkezűen költ az oktatásra és az egy tanulóra jutó kiadás a világon az egyik legmagasabb.

Miért húzózkodnak a migránsok arab államokban dolgozni?

Az olcsó munkaerő iránti kereslet létrehozta a 20. században a kafala szponzori rendszert. Ez azt jelentette, hogy az állam katari állampolgárokat bízott meg a migráns munkavállalók nagyszabású toborzásával és irányításával. Ez a rendszer jelentős mértékű ellenőrzést biztosított a munkaadónak a migránsok fizetése, új állás keresése vagy az ország elhagyása tekintetében. A munkásokat kizsákmányolták, bántalmazták, és arra kényszerítették, hogy rossz feltételek mellett éljenek és dolgozzanak.

Az 2022-es futball-világbajnokságra való felkészülés nemzetközi vizsgálat alá vonta a katari munkavállalók körülményeit, ami arra késztette az országot, hogy 2017-ben új szabályozásokat vezessen be a kafala rendszerrel kapcsolatban. Megkönnyítették a munkahely kérésre való változtatását és az ország szabad elhagyását. A vendégmunkások hazautalt pénzének 54 százalékát ázsiai államokba irányították, India volt a fő célpont, ezt követte a Fülöp-szigetek és a szomszédos Egyesült Arab Emírségek. A hazautalások összege 2014-ben 11,2 milliárd dollár volt, ami Katar GDP-jének 5,3 százalékát tette ki.

Apáról fiúra száll a trón

Az államforma az abszolút monarchia, ahol a katari emír államfő és kormányfő egy személyben. Katar örökös emírje rendelkezik minden végrehajtó és törvényhozó hatalommal, és végső soron ellenőrzi az igazságszolgáltatást is. Az uralkodó Al-Thani család tagjai töltik be az összes jelentősebb miniszteri helyeket, akiket az emír nevez ki. Legálisan négy feleség tartása megengedett, innen lehet következtetni a család nagyságára és széttagoltságára. 2013-ban a 61 éves Hamad emír bejelentette lemondását 33 éves fia, Tamim koronaherceg javára. Arra hivatkozott, hogy utat kell nyitni a katari vezetők új generációjának. A hatalomátadást szokatlannak tekintették az öböl menti arab térségben, ahol az uralkodók pozícióikat jellemzően egy életen át megőrizték.

Sok épületen láttam a lemondott emír és fia óriási dupla portréit. 2014-ben Szaúd-Arábia, Bahrein és az Egyesült Arab Emirátusok felháborodásukat fejezték ki az új emír liberális és független külpolitikája miatt, és gazdasági blokádot vezettek be ellene. Például a tejtermékek blokádja miatt eltűntek az üzletek polcairól ezek az áruk és Katar tehenek ezreit telepítette be az országba, így önálló tejtermelő lett.

Katarban nincsenek politikai pártok. 1999 óta szavazhatnak az állampolgárok az önkormányzati választásokon, az első parlamenti választást 2021-ben tartották. Szavazáson csak 18 éves vagy annál idősebb személyek vehetnek részt, akiknek apai nagyapjuk az országban született. Idegen nem is számíthat az állampolgárság megszerzésére. A bazárban beszéltünk például Kasmírból származó eladóval, aki már 22 éve él Katarban, nem is reméli, hogy valaha állampolgár lesz, és 1200 dollár a lakbére. A magyarázata ennek az, hogy a bennszülöttek rengeteg előnyben részesülnek, többek között adómentességben, amit a jövőben is szeretne az állam biztosítani. A szigorú törvények miatt nagy a biztonság. A katonai szolgálat a 18 év feletti férfiaknak önkéntes. Katar kis védelmi erővel rendelkezik, körülbelül 12 000 katonából álló hadserege van. Az ország katonai kiadásai viszont nagyon magasak, a világátlag ötszöröse, több mint bármely más országé.

FOLYTATJUK