Felmérés: a romániaiak 40 százaléka legalább egyszer járt külföldön az elmúlt egy évben

Felmérés: a romániaiak 40 százaléka legalább egyszer járt külföldön az elmúlt egy évben
A legutóbbi egy évben a romániaiak 40 százaléka legalább egyszer járt külföldön, 90 százalékuk pedig legalább egyszer utazott az országon belül - derül MKOR és az Avis felmérésnek ma közzétett adataiból.

Ezek szerint a külföldre járók átlagban 2,4-szer utaztak valamelyik másik országba, a belföldön utazók pedig átlagban hatszor hagyták el a településüket az elmúlt 12 hónapban.

A felmérés szerint tízből hét válaszadó nyaralni ment legutóbbi külföldi útja során, öt pedig legkevesebb egy hetet töltött más országban.

A romániaiak 43 százaléka jól meghatározott célokkal, előre rögzített időtartamra és megtervezett költségvetéssel utazik, 12 százalékuk inkább teljes ellátást kínáló turisztikai ajánlatokat keres, minthogy saját maga szervezze meg az utazást.

Ugyanakkor minden ötödik válaszadó számára fontos a tapasztalatszerzés, őket inkább az új kultúrák megismerése érdekli. Mintegy 10 százalék azoknak az aránya, akik egy turisztikai csomag kiválasztásánál mások véleményét és ajánlásait veszik figyelembe.

Az MKOR Consulting és az Avis Románia online felmérése 2023 áprilisában készült 1746 fős mintán.