Június elsejétől kiterjesztenék a koronavírusra való tesztelést

Június elsejétől kiterjesztenék  a koronavírusra való tesztelést
Június elsejétől széles körben kiterjesztené az új típusú koronavírusra való tesztelést az egészségügyi minisztérium. Nelu Tătaru tárcavezető mai bejelentése szerint a közegészségügyi igazgatóság közreműködésével végeznék el a teszteket.

Mint mondta, három hónappal a járvány romániai kitörése után fel akarják mérni, milyen a lakosságnak az eddig szerzett immunitása a koronavírussal szemben, illetve azt is, hogy milyen mértékben terjedt el a vírus országszerte.

Nelu Tătaru megállapította, Romániában a járvány egyelőre nem mutat csökkenő tendenciát, még nem tudni, mikorra várható a vége. Elmondta: a teszteket különböző övezetekben, önkénteseken végzik majd el, lesznek köztük nagyobb és kisebb járványgócpontok is.

Az még egyelőre nem tisztázott, hogy milyen típusú tesztek lesznek, szerológiai vagy molekuláris vizsgálatok. A szerológiai tesztek ugyanis főként a járvány lejárta után fontosak, hogy az egészségügyi hatóságok felmérhessék, mennyire alakult ki immunitás a lakosságban, milyen mértékben terjedt aszimptomatikusan a fertőzés, illetve mennyire tartós a megfertőződés nyomán szerzett természetes immunitás. Az új típusú koronavírus okozta megbetegedés pontos, valós idejű diagnózisa viszont csak a molekuláris vizsgálat (RT-PCR) segítségével lehetséges.