Fejér Szilárd: lassan csak az nem fertőzött, aki nem teszteli magát

Fejér Szilárd: lassan csak az nem fertőzött, aki nem teszteli magát
Fejér Szilárd virológiára szakosodott kémikus-kutató, a Pro Medical egészségügyi hálózat vezérigazgatója, a sepsiszentgyörgyi Pro-Vitam kutatóközpont koordinátora legutóbbi Facebook-bejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy egy nap alatt 126 pozitív minta volt a laboratóriumukban, 67 százalékos pozitivitási aránnyal. Mint írta, megdőlt a koronavírus-tesztek pozitivitási rátájának rekordja náluk, ennyi pozitív mintájuk nem volt a második hullám (2020 novembere óta).

„Lassan csak az nem fertőzött, aki nem teszteli magát. Rengetegen megtapasztalják a következő napokban, hogy az omikron nem egy egyszerű nátha, vagy éppen influenza. Még mindig azok indulnak a legjobb esélyekkel, akiknek megvan a booster dózisuk is” – írta Fejér Szilárd.

Megállapítása szerint érdekes, hogy 10 olyan mintájuk is volt, amelyeknek a PCR görbéje nem utal a „klasszikus” omikron variánsra (BA.1), amelyet egyébként az elmúlt néhány napban alig találtak. Az említett tíz minta esetében az illetők vagy a delta variánssal fertőződtek meg, vagy az omikron „láthatatlan” változatával, a BA.2-vel. Ez utóbbi változat most már dominánssá vált Dániában, és minden országban, ahol már kimutatták, növekszik a részaránya, tehát még az eredeti omikronnál is „fittebb”, írta a kutató. Egyelőre nincs semmilyen adat, ami súlyosabb betegséget jelezne a BA.2 esetén, tehát arra számíthatunk, hogy az eredeti omikronhoz hasonlóan kevés lesz a kórházi esetek részaránya.

„A következő hetekben mi is nekiállunk szekvenálni, még mindig a saját szakállunkra, ha már még mindig nincs meg a törvényes keret ahhoz, hogy ezt szervezetten is végezhessük”, jegyezte meg a vegyész. Hozzátette: habár „benne vagyunk a járvány sűrűjében, aki teheti, járjon sokat friss levegőn, és kerülje a megfertőződést, amíg csak lehet. Szerinte sok rekord megdől majd a következő hetekben.

„Reméljük, a törékeny egészségügyi rendszerünk bírja majd a terhelést, és nem bénul meg amiatt, hogy rengeteg egészségügyi dolgozó lesz kénytelen betegszabadságot kivenni”, írta Fejér Szilárd.