Jubilál az Astra filmfesztivál – A valóság megértése és megváltoztatása

Magyar rendezők filmjei a versenyszekciókban

Jubilál az Astra filmfesztivál – A valóság megértése és megváltoztatása
Negyed évszázados idén a nagyszebeni Astra Nemzetközi Filmfesztivál, amely 2018-ban több mint 100 kiemelkedő dokumentumfilmet mutat be. Az október 15–21. között zajló filmes seregszemle idei válogatása felkelti a nézők kíváncsiságát, elnyeri csodálatát, miközben olyan krízistémákat, történeteket és eseményeket jár körül, amelyek az egész világot érintik napjainkban – olvasható a szervezők közleményében. A fesztivál programjába beválogatott 101 filmből 56 az Astra valamely versenyszekciójában szerepel, míg további 45 produkciót versenyen kívül, a 14 tematikus programban mutatnak be.

„A filmfesztivál specifikus programjai által nemcsak úgy mutatja be a filmes valóságot, mint egy intim és az emberi állapotot részletesen prezentáló portré, hanem mint egy társadalmat tudatósító módszert, egy változást előidéző eszközt, vagy ahogy Cristi Puiu rendező mondta: »terápia a társadalom egészségének felépüléséért«.” – áll a szervezők közleményében. A filmfesztiválon bemutatott témák elemzik a mai világ mentalitásait, a társadalom írott és íratlan normáit, abból az ötletből kiindulva, hogy a valóság megértése és megváltoztatása nem lehetséges annak ismerete nélkül.

A filmfesztiválon látható először Dumitru Budrala rendező Drumul Regilor – Transalpina című produkciója. Az ősidők óta használt, Erdélyt Olténiával összekötő útszakasz igazi történelmi „raktár”, ahol a fantasztikum, a mítoszok és a fenséges táj minden látogatót elkísér minden egyes lépésnél. A fesztivál programjába ugyanakkor bekerült az Európai Parlament által átengedett, LUX filmdíjra esélyes három produkció is: The Other Side of (rendező: Mira Turajlić), a Styx (r.: Wolfgang Fischer) és a Woman at War (r.: Benedikt Erlingsson).

Az Astra filmfesztivál összesen 5 versenyszekciót hirdetett: a nemzetközi versenybe 9 alkotást, a Közép- és Kelet-Európa nevű válogatásba pedig 10 produkciót, köztük Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmjét válogatták be.

A romániai filmeket felvonultató versenyszekcióba Simó Ibolya Monyo+Baba, Csibi László Nussbaum 95736 és Bán József Az év esküvője rendezése is bekerült, a magyar rendezők filmjei többek között Claudiu Mitcu Aniversarea, Monica Lăzurean-Gorgan Dacii liberi vagy Ana Dumitrescu Licu, o poveste românească produkcióival versenyeznek.

A rövid dokumentumfilmes versenyszekcióban 12 film mérkőzik meg, köztük Luiza Pârvu és Toma Peiu rendezésében készült If Objects Could Speak román-kanadai koprodukció. A diákfilmeket felvonultató Docschool nevű szekcióban pedig 15 fim versenyez, köztül Ozana Nicolau Daiana, Letiția Popa Marie és Andreea Stiliuc My father, Imre című filmjei.

A szebeni Astra Filmfesztivált 1993-ban alapították, innovatív projektnek számított egész Közép- és Kelet-Európában, amely az elmúlt 25 évben nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a környéken és főleg Romániában stabil körülményeket teremtsen a dokumentumfilmes szakma bővítéséhez. A filmes seregszemle felhívta a figyelmet a nemfikciós filmekre, támogatva a műfaj térnyerését, és új utakat nyitva meg az alkotóknak.

(Borítókép: Képkocka Csibi László Nussbaum 95736 című filmjéből. Fotó: Astra Filmfesztivál)