Rekordszámú magyar alkotás kapott meghívást a világ legrangosabb animációs fesztiváljára

Rekordszámú magyar alkotás kapott meghívást a világ legrangosabb animációs fesztiváljára
Nyilvánosságra hozták az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztivál idei programját: évtizedek óta nem volt példa arra, hogy ilyen nagy számban szerepeljenek magyar produkciók az animációs film legnagyobb presztízsű nemzetközi szemléjének programjában – írja honlapján a Nemzeti Filmintézet (NFI). A június 11-én kezdődő szemle fő versenyprogramjában az Annecy Kristályért indulhat a Kojot négy lelke, a Contrechamp-versenyben vetítik a Műanyag égboltot, a Toldit és a magyar koprodukcióban készült Tomi, Polli és a Ház Szelleme című bábanimációt, a rövidfilmes válogatásokban pedig Buda Flóra Anna, Mira Kristóf Zénó és Tóth Luca alkotásai szerepelnek – olvasható az nfi.hu weboldalon.

Mint írják, az összesen 112 országból beérkezett 3370 nevezésből választották ki a június 11. és 17. között zajló szemle idei versenyprogramjaiban megméretkező alkotásokat. A meghívottak között rekordszámú magyar film szerepel, mindez a magyarországi alkotócsapatok kiemelkedő tehetségének és szaktudásának elismerése – fogalmaz az NFI.

Gauder Áron új filmje, a Kojot négy lelke a fő versenyprogramba kapott meghívást. A rendező pályafutása 2005-ben éppen Annecy-ban indult, ahol elnyerte a fesztivál fődíját, az Annecy Kristályt a Novák Erikkel közös Nyócker! című vígjátékért – írják. „A klímaválság kérdéseit feszegető, különleges látványvilágú indiántörténetben az olajvezetékek fektetése miatt kerül szembe egymással egy nagyvállalat és az őslakosok. Az otthonáért tüntető közösség felidézi az indiánok mágikus teremtéstörténetét, amely Kojot kalandjain keresztül hozza közel a mai nézőhöz az indián bölcsességet, és megmutatja, hogy a múlt tapasztalataira hallgatva könnyebb a jövőt jó irányba állítani” – olvasható az alkotás leírásában.

Képkocka a Kojot négy lelke című alkotásból. Fotó forrása: Cinemon Entertainment

A folytatásban kiemelik: Annecy-ban láthatja először a külföldi közönség a Kecskemétfilm gyártásában készült Toldi-mozifilmet, amely Jankovics Marcell utolsó alkotása, társrendezője Csákovics Lajos. „Arany János elbeszélő költeményének főszereplője igazi magyar szuperhős, egy naphérosz. Toldi Miklós történetén keresztül tanúi lehetünk az irgalmatlan erejű kamaszfiú felnövésének, aki megtanulja uralni a saját képességeit, hogy Nagy Lajos király leghíresebb lovagjává válhasson” – írják.

Az idei Berlinalén volt a világpremierje a korunk égető kérdéseit feszegető Műanyag égbolt című magyar-szlovák sci-fi koprodukciónak, amely Annecy-ba is meghívást kapott. „Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rendezőpáros első mozifilmje olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok hihetetlenül tápláló, az emberi testbe ültetett növényt kísérleteznek ki. Ebben a kegyetlen világban, ahol a túlélésnek súlyos ára van, egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse felesége életét. Az alkotók a rotoszkóp technika segítségével leforgatott jelenetekben kockáról-kockára rajzolták át a film szereplőit, hogy legapróbb rezzenéseik is láthatók legyenek. A karaktereket körülvevő 3D-s világ a nézőket látomásszerű utazásra viszi a jövőbeli Magyarországon és Szlovákiában” – olvasható az NFI bejegyzésében.

Kiemelik: a filmintézet támogatásával készült Tomi, Polli és a Ház Szelleme című cseh-szlovák-magyar koprodukciót szintén Annecy-ban láthatja először a nemzetközi közönség. A stop-motion technikával készült bábanimáció Filip Pošivač cseh rendező első egész estés mozifilmje, vezető animátora Papp Károly Kása, hangmestere Lukács Péter Benjamin, zeneszerzője Balázs Ádám volt. „A családi mesefilm történetében karácsony közeledtével fény és sötétség csap össze az ódon bérházban, ahol Tomi, a különleges kisfiú és barátja, a bérház új lakója, Polli élnek át izgalmas kalandokat és közös erővel felderítik a ház szellemének rejtélyét” – áll a produkció leírásában. 

A májusi cannes-i világpremiert követően Annecy-ban is versenyez Buda Flóra Anna 27 címmel, francia koprodukcióban készült rövidfilmje, a vizsgafilmek versenyében indulhat Mira Kristóf Zénó Fox Tossing című alkotása, továbbá bemutatják Tóth Luca Superbia című rövidfilmjét is – írják az nfi.hu honlapon.

Borítókép: Jelenet a Műanyag égbolt című alkotásból. Fotó forrása: www.muanyagegbolt.com