Jókedvű pedagógusok együttműködése Kalotaszentkirályon

Jókedvű pedagógusok együttműködése Kalotaszentkirályon
Először adott helyet a kalotaszentkirályi Ady Endre Általános Iskola a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége által szervezett Bolyai Nyári Akadémia (BNYA) egyik szekciójának. A Bolyai Nyári Akadémia első kiadását 1993-ban szervezték, idén a 29-ik kiadásnak örülhettünk. Célja a pedagógusok ismereteinek kiegészítése, új oktatáselméleti és módszertani eredmények közlése, gyakorlati eljárások ismertetése és ezek alkalmazása a tanfolyamok keretei között.

Az utóbbi években a BNYA szerkezeti és szervezési felépítésében ötvöződnek a paradigmaváltást szolgáló, a modern pedagógiai eredményekből, aktuális nevelési igényekből inspirált tematikus szekciók a klasszikus tantárgyakra vagy tantárgycsoportokra épített szekciókkal. A szervezők szerint fontos elindítani azt a közös gondolkodást, amely a tantárgyköziséget, a jelenségekre való összpontosítást, a pedagógusi kooperációt, szakmai kreativitást és innovációt, valamint a megváltozott pedagógusi szerepet és ennek tudatosítását, tudatos felvállalását eredményezheti.

Az Együtt működünk! című képzésnek négy modulja volt: digitalizáció a tantárgyköziségben, drámapedagógia, élménypedagógia és asszertív kommunikáció. Szó esett a tantárgyak közti átjárhatóságról, együttműködésről gyerekek-pedagógusok-szülők közt. S természetesen számos együttműködési ötlet született a szünetekben, szabadidőben zajló beszélgetések közepette is. A résztvevők három munkacsoportba tömörülve vettek részt a modulokon.
Orbán Imola, pedagógus, tréner (Bóbita Egyesület) Kézdivásárhelyről az élménypedagógia eszközeiből válogatott, de saját tanítási tapasztalatából is sokat megosztott a hallgatókkal.

Várdai Gabriella Andrea, nagyváradi oktató (Ephorus Egyesület) az asszertív kommunikációt segítő gyakorlatsort végeztetett a csoporttal. Természetesen közben valós kommunikációs helyzetek is szóba jöttek, nemcsak a pedagógusi, hanem az egyéb szerepeinkben megéltek is.

A digitális témahét illetve számos online digitális képzés Főző Attila László nevéhez kapcsolódik, aki neveléstudományi kutató, digitális pedagógiai szakértő. A modul keretében betekintést nyújtott a digitális pedagógia világában, minden oktatási szinten tevékenykedő kolléga számára. Türelmével és sajátos humorával túllendült a csapat pánikérzésén, s továbblépésre ösztönzött minden pedagógust.

Kellemes nap volt a Nagyváradról érkező Rusz Csilla Mária, tanító, drámatanár által szervezett is. Minden csoport személyre szóló játékokkal ismerkedett, s betekintést nyerhettünk a drámajátékok tanórán illetve az ünnepélyeken való felhasználásában is. Nagy lelkesedéssel hallgattuk, s az őszi folytatást is tervezgettük.

A 40 órás képzés „lelkei” Virág Erzsébet (a Pedagógusszövetség alelnöke) és Irsai Mónika, a kolozsvári Gaál Kelemen Oktatási Központ igazgatója, biológiatanár voltak. Csendes jelenlétük, pontos szervezésük, tájékozottságuk és nyitottságuk baráti csapattá formálták az ország 8 megyéjéből érkező 34 pedagógust.

A képzési órák után, minden este különféle programokon vehettek részt az érdeklődők. Kürtőskalácssütés és kóstolás, úszás a nemrég átadott iskolai uszodában, online termékbemutató a Mozaik Kiadó szervezésében. Péter Mónika, helyi magyartanár kalauzolt a református templom, Ady emlékszoba és tájház látogatásakor, számos érdekességet is megosztva a jelenlevőkkel. A kalotaszegi vagdalásos kézimunkákról szóló könyvét is megismerhettük, amely idén jelent meg.

Pénteken a környék szépségeit fedezhettük fel: a Menyasszony fátyla vízesést, a Bélesi tavat, Magyargyerőmonostor és Magyarvalkó református templomait, amelyek meglátogatása során ugyancsak Péter Mónika kalauzolt bennünket. Számos helyi legendát is megtudtunk a pontosan dokumentált adatok mellett.

Természetesen köszönet illeti az Ady Endre Iskola egész személyzetét, különösen Okos-Rigó Dénes igazgatót vendégszeretetéért és türelméért. A képzés egész ideje alatt készségesen segített, ugyanakkor a jó hangulat is biztosított volt.

Feltöltődve, lélekben és tudásban, sok élménnyel és új ismerőssel gazdagabban folytathatják (vagy kezdhetik) a nyarat azon kollégák, akikkel együttműködtünk Szentkirályon. A helyszín és az oktatók tökéletes feltételei a jövő évi folytatásnak.