Figyelmeztető sztrájk a helyi közigazgatásban

Figyelmeztető sztrájkot tartottak ma 11 és 13 óra között a helyi közigazgatásban dolgozók Columna-SCOR szakszervezeti szövetségének tagjai. Lucian Puiu szakszervezeti vezető az Agerpres hírügynökségnek elmondta, tiltakozásuk elsődleges célja a kisebb önkormányzatoknál dolgozók bérének korrigálása a közalkalmazotti bértörvény maradéktalan alkalmazásával.

Emlékeztetett arra, hogy a múlt év végén elfogadott rendelettel a kormány immár ötödik éve tartja befagyasztva az önkormányzati dolgozók bérénél alapul vett alpolgármesteri fizetéseket, ezért az alkalmazottak fizetése sem növekedhet. 

„A községekben az alpolgármester esetében számításba vett mutató egy szakképzett építőipari munkás nettó bérénél kisebb összegű juttatást biztosít. Így az alpolgármester alárendeltségében dolgozó, felsőfokú végzettséggel rendelkező személyek a szakképzetlen építőipari munkásokénál kisebb fizetést kapnak” – fogalmazott a szakszervezeti vezető. Azt is elmondta, hogy ha nem vezetnek eredményre a kormány képviselőivel a tárgyalások, február 5-én határozatlan ideig tartó általános munkabeszüntetést hirdetnek.

A Cluj 24 hírportál szerint Kolozs megye nem kevesebb, mint harminc községében tartott szerdán figyelmeztető sztrájkot több száz közalkalmazott, és szintén általános sztrájkot helyeztek kilátásba. 

„Nem fizetésemelést kérünk, hanem csak a bértörvény alkalmazását. A kis és nagy önkormányzatok köztisztviselőinek fizetései között nagy eltérések vannak. A városok és megyeszékhelyek önkormányzataiban dolgozókhoz képest a községekben, kisebb településeken a fizetéskülönbség több mint 200 százalékos – nyilatkozta a Cluj24 portálnak Nicoleta Vidrean, a Reketó község önkormányzatát képviselő,15 tagot számláló SCOR szakszervezet vezetője.