Ingyenes telefonvonal az egészségügyi korrupció csökkentésére

Ingyenes telefonvonal az egészségügyi korrupció csökkentésére

Az egészségügyi minisztérium ma beindította azt az ingyenesen hívható zöld számmal tárcsázható telefonvonalat, amelyen a betegek, orvosok vagy szemtanúk bejelenthetik az egészségügyi intézményekben vagy gyógyszertárakban tapasztalt törvénytelenségeket. A telefonvonal a belügyminisztérium alárendeltségében működő Korrupcióellenes Főigazgatósághoz (DGA) tartozik, partnere a legfelsőbb bíróság és az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA).

– Bárki jelezheti az egészségügyi renszerben tapasztalt korrupciós tetteket kezdve az orvosi szolgáltatások feltételekhez kötésétől a trükkös versenyvizsgákig, közbeszerzésekig. (…) Ugyanakkor a GovIThub olyan portálon dolgozik, ahol a betegek és orvosok is névtelenül jelezhetik az egészségügyben tapasztalt törvénytelenségeket – jelentette be Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter.

Az érintettek a 0800.806.806-os telefonszámot tárcsázhatják, amely minden hálózatból ingyenes. Ugyanakkor a presa@ms.ro e-mail címen is lehet jelezni az általuk tapasztalt törvénytelenségeket, vagy panaszt tehetnek személyesen az egészségügyi minisztérium székházában, illetve továbbíthatják azt  postai úton is.