Hulladékelszállítási szerződéskötésre kötelezik a kolozsváriakat

Hulladékelszállítási szerződéskötésre kötelezik a kolozsváriakat
Minden kolozsvári magánlakás tulajdonosnak, illetve tulajdonosi társulásnak meg kell kötnie a szerződést a Supercom köztisztasági céggel január 27-ig, amely tavaly nyerte meg a város mindegyik szegletében a hulladékszállítási szerződést. A szerdai városi tanácsülésen elhangzott: még pár nap maradt a szerződéskötésre, amelyre január 23-tól online is lehetőség lesz.

A tanácsülésen az egyik szociáldemokrata tanácsos elmondta: magánházban lakik, de még nem értesítették a szerződés megkötéséről. Erre a városvezetés válasza az volt, hogy minden bizonnyal az egyedüli a városban, mert a Supercom a kolozsváriak postaládájába helyezte a szerződéskötésre vonatkozó értesítést. Állítólag arra is van lehetőség, hogy a cég telefonszámán (0264-271009) bejelentsék, ha valaki idős kora vagy egészségi állapota miatt nem tud elmenni szerződést kötni, és akkor a cég munkatársai kiszállnak a helyszínre. Emil Boc szerint a polgármesteri hivatal hetente ellenőrzi majd a szemétszállító céget, és tudomásuk szerint a kolozsváriak 65%-a már meg is kötötte az új céggel a szerződést.

Az új cég által életbe léptetett rendszernek köszönhetően a lakosok a „megtermelt” szemét mennyiségétől függően fizetnek majd. Tehát ha egyénenként is ügyelünk, hogy szelektíven gyűjtsük a hulladékot, akkor a háztartási hulladék mennyisége csökken, így kevesebbet fogunk fizetni. Az új szerződés értelmében a szolgáltató – ebben az esetben a Supercom cég – úgynevezett chip-pel ellátott kukákat helyez el. Amikor a cég a magánháznál összegyűjti a szemetet, magasba emeli a kukát, az abban levő szemétmennyiséget pedig jegyzi az okosberendezés és közli a hulladékszállító autó vezetőjével. A sofőr nyugtát bocsát ki, amit majd csatolnak a számlához.  Állítólag hasonlóan járnak el a tömbházaknál is.

Az elkövetkező egy hónapban átmeneti időszakot élünk, és ezt követően pénzbírsággal sújtják azokat, akik nem kötöttek szerződést. A szerződéskötéshez szükséges nyomtatvány január 23-tól letölthető a vállalat honlapjáról – www.supercom.ro – is, személyesen pedig a cég székhelyein –Dezmirului utca 12. szám, vagy Györgyfalvi/C. Brâncuşi út 18. szám, vagy Monostori/Manastur út 97. szám (földszint) – lehet ügyet intézni. Hétköznap 8-17, míg szombaton 9-14 óra között várja szerződéskötésre a kolozsváriakat, amelyhez az alábbi iratokat kell bemutatni: a lakástulajdonos személyazonossági igazolványát, a tulajdonosi mivoltot igazoló iratot (adásvételi szerződést vagy 3 hónapnál nem régibb telekkönyvi kivonatot).