Aláírták a körgyűrű első szakaszának szerződését

Aláírták a körgyűrű első szakaszának szerződését
A kolozsvári tanács keddi azonnali tanácsülésén 392 millió lejjel növelte meg a város költségvetését, a megszavazott többletet a körgyűrű megtervezésére és megépítésére fordítják. A körgyűrű első, Kolozsvár –Szászfenes közötti szakaszának tervezési és kivitelezési szerződését ezt követően, szintén kedden írták alá.

Emil Boc polgármester rámutatott: szeretné, ha a körgyűrű építését egyszerre kezdhetnék a Regionális Sürgősségi Kórház építésével, hiszen a tervek szerint az egészségügyi létesítmény körgyűrű révén is megközelíthető lesz. A munkálatokra vonatkozó szerződés összértéke 22,4 millió euró ÁFÁ-val. A tervet hat hónap alatt kell elkészíteni, a megvalósítás pedig 14 hónapot tart majd.

A Kolozsvár–Szászfenes közötti út a terv értelmében háromról hat sávosra bővül egészen a sürgősségi kórházig. Egy sávot csak a tömegközlekedési járművek, a mentők, valamint a rendőrség és a tűzoltóság járművei használhatnak a sürgősségi kórházhoz való közvetlen hozzáférés megkönnyítése érdekében. Ezen az útszakaszon lesz bicikliút, aluljáró a Metro üzlet környékén és felüljáró a sürgősségi kórház közelében.

„Azért kezdtük ezzel a körgyűrű szakasszal, hogy megbizonyosodjunk, lesz összeköttetés a sürgősségi kórházzal, amelynek megépítésére 610 millió euró uniós forrást nyertünk el. A kórház 849 ággyal, 19 műtővel, alagsorral, földszinttel, öt emelettel és helikopter-leszállóval rendelkezik majd. Építését 2027-ben be kell fejezni” – fogalmazott Emil Boc. Az elöljáró emlékeztetett: a regionális sürgősségi kórházra vonatkozó első pályázati csomagot már meghirdették, az ajánlatok benyújtásának határideje szeptember 21., értéke pedig 16 millió euró áfával együtt. Hozzátette: a második pályázati csomag meghirdetése 2023 októberére várható, amelynek értéke áfával együtt 406 millió euró. „Ennek alapján jövőre már dolgozhatunk a kivitelezésen. Ezért is hirdettük meg a körgyűrű ezen szakaszának munkálataira vonatkozó versenytárgyalást, hogy azokat egyszerre végezhessék a regionális sürgősségi kórház munkálataival” – mondta a polgármester.  

A körgyűrű első szakaszát a Viarom Construct és az Electrogrup cégtársulás építi. A körgyűrű második szakaszának 838 millió eurós munkálatai esetében az ajánlatok benyújtási határideje szeptember 25.