Hol az ember a robotban?

Hol az ember a robotban?
„Munka nélkül erdélyi magyar embernek nincs mit keresnie a román kormányban” - mondta Cseke Attila volt egészségügyi és fejlesztési miniszter, a vasárnap délutáni beszélgetésen az RMDSZ-oázisban a Kolozsvári Magyar Napokon. A politikus Günther Ottó csíkszeredai rádiós kérdéseire válaszolt, aki arra volt kíváncsi, hogy a hatalmas munkabírásáról ismert, robot hírében élló politikus mögött milyen ember rejtőzik.

–  Soha nem ijedtem meg a munkától, ez tény. Úgy vélem, hogy erdélyi magyar embernek nincs mit keresnie román kormányban, ha nincs feladata, munkája.  Kisebbségi közéleti politikusnak mindig többet kell teljesíteni, mert nem csak a saját közösséged, hanem az ország ügyeit is intézni kell – fogalmazott Cseke Attila.

A fejlesztési minisztérium vezetői tisztsége „átengedéséről” annyit mondott: nem kíván azon filozofálni, hogyan fordulhatott elő, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) csúcsvezetősége elismeri a nyilvánosság előtt tárcavezetői érdemeit, rá pár hétre pedig menesztik.   

–   Biztos, nem mindenkinek tetszett az a főnök, aki este 10-11-ig bent van minden nap. Azt soha nem kértem kollégáimtól, hogy ugyanezt tegyék – mondta, reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy akikkel együtt dolgozott, érezték a feladat súlyát, volt sikerélményük. A sikerélmény ugyanis fontos, akkor könnyebb rávenni az embereket a túlórára, a hétvégi munkára – válaszolta Cseke Attila arra a kérdésre, hogy közvetlen munkatársai szerették-e.

– Tisztességgel sikerült végigvinni a fejlesztési minisztérium mellett az egészségügyi tárca vezetését is 2021 szeptembere és novembere között, a járvány legnehezebb időszakában. Nem lehetett nemet mondani a felkérésre, mert az RMDSZ kormányzati tényező volt. A járványügyi helyzetet kezelni kellett, de nem úgy, hogy minden este a tévében vagy. Hetente két-három tévészereplés, sajtótájékoztató volt, de visszafogott voltam, mert az egész ország figyel, nem mondhatsz hülyeségeket. Operálni nem, de sok mindent mást megtanultam egészségügyi miniszterként. Ez volt a legnehezebb szakasz a közéleti pályafutásom során. Annak örülök, hogy mi, magyarok sikerrel abszolváltuk a feladatot, és a román társadalomba az „jött le”, hogy amikor magyar ember vezeti a minisztériumot, kevesebb a cirkusz – magyarázta Cseke Attila .

– Ugyanolyan emberek vagyunk, mint bárki más. Lehet, ez a tévéből nem derül ki. A családi háttér nagyon fontos. Kell mindennap pár perc, amikor csak a családdal vagy – magyarázta. Cseke elmondta azt is, Nagyváradon élő Mátyás fiának minden este ő mondta el Bukarestből az esti mesét, olvasott, énekelt nekik telefonon. 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol