„Élj érdekes korban…!”

Délutáni kotyogó Kelemen Hunorral

„Élj érdekes korban…!”
Közel tíz éve leszokott a cigarettáról, szivarról és pipáról, a legjobban az utóbbi hiányzik. Véleménye szerint a politika olyan, mint a „lóvírus” – ha ugyanis a lovat megszeretted, az egy életre szól. Vallja, a politikát is épp abba lehet hagyni – vagy abba hagyathatja veled a választópolgár – de attól még a vírus benned marad. Nem tudja, hogy pontosan mit fed a férfiaknál fellépő „kapuzárási pánik” fogalom, de bizonygatta, motorozási szenvedélye nem ilyesmivel kapcsolatos, a távoli múltba nyúlik vissza, 16 éves korában kezdte el, majd hosszabb szünet után most folytatja. Hivatása rengeteg utazással jár, ami elsősorban az írástól rabolja el az időt – mindez Kelemen Hunorról derült ki a forró péntek délutáni beszélgetés alkalmával. Az RMDSZ-elnököt Günther Ottó csíkszeredai rádiós kérdezte a Kolozsvári Magyar Napok keretében működő Oázisban, a Délutáni kotyogóban.

Kelemen Hunor bevallotta azt is: a töltött káposztát nem szereti azóta, hogy egy gasztronómiai verseny zsűrijében e hagyományos erdélyi ételnek 18 változatát kellett végigkóstolnia - ennek minden negatív következményével. Kedveli viszont a mediterrán konyhát, valamiféle spanyol rántottát is emlegetett, amelynek pontos receptjét viszont nem kotyogta ki.

Megtudtuk: Kelemen Hunor makacs embernek tartja magát, ugyanakkor nem szereti a konfrontációkat. Ha viszont „bele kell állni”, ha belekényszerítik, akkor nem hátrál meg. Nem szereti azokat, akik nem tartják a szavukat, ami a politikában különösen irritáló, a román politikában pedig különösen gyakori. Lásd az RMDSZ legutóbbi kalandját a koalíciós partnerekkel, akik szabályosan kikényszerítették a szövetséget a kormányból. Elmondta: mohóság, butaság, kicsinyes bosszúállás – erre vezethető vissza az RMDSZ kiebrudalása, se Brüsszel, se Washington nem „nyomta ki”, hiába keressük a történet mögött az összeesküvés elméleteket. 

Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a politikában ugyan nem tanácsos megsértődni, az RMDSZ sem sértődött meg, viszont kétségtelenül dühös, és nem felejt. Azzal kapcsolatban, hogy miért nem hajlottak két másik, jelentéktelenebb minisztérium elfogadására, Kelemen Hunor úgy érvelt: az RMDSZ nem hagyhatja, hogy „alulárazzák”. Eszterházy Pétert idézve: „Egy bizonyos szint fölött nem lehet egy bizonyos szint alá süllyedni...” „Ha azt látják, hogy velünk bármit megtehetnek, holnap bármit meg is tesznek!” – fogalmazott.

„Ha kitesznek az ajtón, visszamászunk az ablakon…” – ez a mondás mennyire időszerű az RMDSZ esetében? – kérdezte Günther Ottó. Kelemen válasza: ez most egyáltalán nem aktuális. Elmondta viszont: a politikusnak, a pártnak az a feladata, hogy a végrehajtó hatalomban helyet szerezzen. Bár messze még 2024 vége, az RMDSZ-nek is arra kell törekednie, hogy ha a feltételek adottak, éljen a kormányzati eszközökkel. Az elmúlt két és fél évben a szövetség bebizonyította, hogy azokon a területeken, ahol az RMDSZ hozta a döntéseket, ezek nem csak a magyar közösség, hanem az ország érdekeit is szolgálták.

„Érdekes év áll előttünk” – mondta Kelemen Hunor. Felidézte: a kínaiaknak van egy átka, amely úgy szól: „Élj érdekes időkben!” „A jövő év nekünk ugyan nem átok, de kétségtelenül nagy kínlódás lesz…” vetítette előre a közeljövőt a szövetségi elnök.   

Borítókép: RMDSZ

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol